Crapi de iarna pe Harsany

9 noiembrie. Programasem ultima partidă a anului 2015 încă din 2014. Mai exact, din 1 decembrie 2014. În fiecare an, pe data de 1 Decembrie administrația lacului Harsany face programările pentru anul următor. Pentru a obține o rezervare, cea mai sigură metodă este sa fii la fața locului. Așadar, înainte de data de 1 decembrie 2014 am hotărât să fac o partidă scurtă de pescuit, care să mă prindă pe lac în momentul rezervărilor.

O partidă de pescuit cum nu se poate mai reușită. Aici, Fly cu un superb crap de 22 kg

O partidă de pescuit cum nu se poate mai reușită. Aici, Fly cu un superb crap de 22 kg

Pentru luna noiembrie, mai exact 9-14, aveam rezervate două căsuțe. Locul numărul 4 și Uj Allas. Din păcate, partenerul meu și cei care aveau rezervată căsuța 4 nu au mai putut veni. Rămăsesem singur și partida de pescuit stătea sub semnul întrebării.

În ultima clipă mi-a venit ideea să îl întreb pe prietenul meu, Sebi Letai, dacă vrea sa vină. Când a confirmat, nu a mai contat că este începător, că mai trebuie să își împrumute scule sau altele. Important era că puteam merge la pescuit. Harsany are o suprafață de aproximativ 20 de hectare, adâncimi între 2,5 și 4,5 metri și o populație foarte mare de pești cu greutăți de peste 20 de kilograme. Uj Allas – locul ales de noi, este situat dincolo de jumătatea lacului, în partea cu apă mai mare.

Când am făcut rezervările, ne-am gândit să stăm pe apă mai mare. Partida fiind în luna noiembrie, ne gândeam că acolo vor fi peștii. Însă de acestă dată socoteala de acasă nu s-a potrivit cu ceea de pe lac. Când am ajuns, Peti ne-a spus ca peștii sunt pe apă mică și că, din păcate, nu se prinde mai deloc.

Sebi, cu o spectaculoasă oglindă de 20,3 kg

Sebi, cu o spectaculoasă oglindă de 20,3 kg

Lacul Harsany nu are structuri sau diferențe mari de adâncime, așa că trebuia să găsim locurile în funcție de tipul substratului. Noroc că în noiembrie este permis pescuitul plantat. Așadar, am început partida cautând locuri cât mai ofertante. Știam că în mijlocul lacului există un canal colmatat, așa că am pornit în căutarea lui. Odată găsit, am am plasat balizele la distanță cât mai mare între ele.

Am hotărât să pescuim pe zona în care nămolul din canal întâlnește substratul tare. Am plasat patru balize aici, după care încă două la aproximativ 40 metri mai înspre mal. Le-am pus pe părțile laterale ale standului, în locuri în care am găsit substrat moale. Odată locurile marcate, am nădit la fiecare baliză câte 3-4 pumni de bile CPK. Unele locuri au primit deja celebrele XXL, iar pe restul le-am nădit cu favoritele mele – CPK Next.

Pe lângă temperaturi scăzute, noaptea aducea și crapi serioși pe paturile de nadă. Aici, Fly cu un crap comun de 21,7 kg

Pe lângă temperaturi scăzute, noaptea aducea și crapi serioși pe paturile de nadă. Aici, Fly cu un crap comun de 21,7 kg

Nu vroiam să momesc prea mult. Ni se spusese că peștele nu se prea hrănește și vroiam să vedem dacă răspunde rapid la nadă. Am început partida cu două tipuri de monturi. Unele cu Kryston Super Mantis și cârlige mai mari (2 și 4 GLT Penetrator 1), și unele mai finuțe, legate cu Sufix Blend și cu cârlige de 6, Gamakatsu Snagger.

Având în vedere că eram la o partida de plantat, am folosit fir principal P-Line de 0,35. La cârlig am început cu snowman-uri mici, cu snowman-uri ceva mai mari, cu bile de 20 mm și pop up de 14 mm, dar și monturi cu bile scufundătoare. Pop up-urile mele favorite sunt, bineînțeles, tot cele de la CPK  – Cranberry sau Ananas.

Fly cu o superbă salontă de 21,7 kg

Fly cu o superbă salontă de 21,7 kg

Prima trăsătură a venit la aproximativ 2 ore după ce am reușit să plantăm. Un băț din partea stângă, spre apă mai mică, ne-a adus un crap de vreo 17 kilograme. Nu era vreun trofeu, dar ne-a dat mari speranțe că vom prinde pește chiar dacă pe baltă nu se prea prindea.

Fly cu unul dintre crapii pe care i căutau - 20,6 kg

Flavius, cu unul dintre crapii pe care îi căuta pe Harsany la început de noiembrie – 20,6 kg

În prima noapte, până dimineață nu am mai fost deranjați decât o data sau de doua ori. Nimic deosebit, doar pești mici. De a doua zi, însă, a început nebunia. Am replantat toate bețele și apoi de la ora 10:30 au început trăsăturile. Cele mai multe veneau din față, de la lansetele plasate la marginea canalului. Dar nu de la toate. Sebi, partenerul meu, care avea recordul până la acea partidă un crap de 10,5 kg, își bătea recordul aproape la fiecare trăsătură.

Prindeam bine. Din păcate, nimic peste 20 de kg. Peștii după care venisem încă se lăsau așteptați.

Se lăsase seara și noi de-abia apucasem să mâncam. Așa printre picături, nicidecum o masă serioasă. Pe la ora 22, a apărut și primul over 20 kg. Peștele ne-a dat aripi, așa că am continuat chiar dacă eram nemâncați și super obosiți.

După primul pește serios al partidei, a venit și rândul partenerului meu să prindă un over 20. Și asta în aceiași noapte. Pe la ora 6 dimineața, n-am mai rezistat și-am scos lansetele din apă. Mai în glumă, mai în serios, Sebi tot repeta: Fly, eu am crezut că venim la relaxare, nu la muncă susținută!

Nopțile au fost foarte epuizante, crapii corpolenți având un cuvânt greu de spus în economia partidei. La un moment dat, cei doi au fost nevoiți chiar au simțit nevoia să abandoneze pescuitul în favoarea câtorva ore de somn.

Nopțile au fost foarte epuizante, crapii corpolenți având un cuvânt greu de spus în economia partidei. La un moment dat, cei doi au fost nevoiți chiar au simțit nevoia să abandoneze pescuitul în favoarea câtorva ore de somn.

Am dormit până la ora 9:30 și apoi am replantat. Cele mai multe trăsături le aveam la snowman, așa că am renunțat la monturile cu bile scufundătoare. De asemenea, pe patru dintre cele 6 lansete am trecut la monturi mai finuțe, legate cu Blend și cârlige ceva mai mici. La aproximativ o oră după ce am replantat, trăsăturile au reînceput.

Nu prindeam la toate lansetele din față, iar pentru că locul din dreapta noastră era liber am hotărât să mărim distanța dintre lansete și să ne extindem către locul 4. S-a dovedit o idee foarte bună, deoarece imediat am început să prindem mult mai frecvent pești mari. Până seara am prins o serie impresionantă de pești mari, inclusiv se peste 20 kg, dar la ora 23 am hotărât să nu mai pescuim peste noapte.

Dormisem doar 3 ore in ultimele 36 de ore și mâncasem de 2 ori.

Dimineața următoare, ne-am trezit cu bateriile reîncărcate și ne-am reapucat de treabă. Eforturile noastre au fost răsplătite, Sebi prinzând cel mai mare pește al partidei, un frumos comun de 27,8 kg. Venise la Harsany cu un record de 10,5 kg și acum avea în galeria personală un pește mai mare decât al meu. În ultima noapte, pe locul 4 au venit doi băieți, așa că a trebuit să scoatem cele două lansete de acolo.

Crap comun de 27,8 kg - nu trebuie să fii vreun expert în ale pescuitului pentru a pune pe saltea astfel de pești. Trebuie doar să fii foarte determinat și la locul potrivit în perioada potrivită. Evident, o nadă bună nu strică.

Crap comun de 27,8 kg – nu trebuie să fii vreun expert în ale pescuitului pentru a pune pe saltea astfel de pești. Trebuie doar să fii foarte determinat și la locul potrivit în perioada potrivită. Evident, o nadă bună nu strică.

La nici două ore au prins pe locul momit deja de noi un superb crap de 29,8 și dimineață, din același loc, unul de 29,5. Nu am folosit foarte multă nadă în aceasta partidă. Aproximativ 20 kg de bile.

N-am intenționat să facem un mare pat de nadă și să aducem pestele acolo, ci vroiam să găsim zonele pe unde circula peștele și să-i plasăm mici capcane în drum. Iar la final, pare că strategia ne-a reușit. Am prins 14 pești peste 20 kg și o cantitate totală de aproximativ 1300 de kg. Nu-i rău pentru jumătatea lunii noiembrie, nu?

Fly, cu un uluitor crap comun de 23 kg

Fly, cu un uluitor crap comun de 23 kg

Monturile cele mai prinzătoare s-au dovedit a fi cele mai finuțe, legate cu fir suplu, cârlige de 6 și momeală jumătate de bilă scufundătoare cu capac de pop up. După o asemenea partidă, cu siguranță revin aici chiar dacă nu este exact genul meu de pescuit, balta neavând structuri deosebite și nefiind posibil plantatul decât în noiembrie.

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *