Crapi de ianuarie – 26 de crapi intepati in doar 48 de ore (VIDEO min 07:28)

Crap în ianuarie, un vis devenit recent realitate. Singura luna din an în care până acum nu am pescuit și prins crap a fost ianuarie. Nu pentru că mă deranjează foarte mult să pescuiesc pe vreme rea, ci din cauză că până acum bălțile erau înghețate. Anul acesta, profitând de temperaturile peste media lunii, am “forțat” o ieșire la pescuit, în Ungaria, la Harsany.

Crapi de ianuarie la finalul unui pescuit de vis (17 kg, 15,5 kg, 13,6 kg)

Crapi de ianuarie la finalul unui pescuit de vis (17 kg, 15,5 kg, 13,6 kg)

Aveam la dispoziție tot lacul, recent dezghețat de câteva zile, dilema era dacă peștii s-au cantonat sau nu pe o anumită zonă. Pentru siguranță și în speranța că vom vedea “coadă de pește” la jumătatea lunii ianuarie, am decis să pescuim zona de apă mai mică și agăţături (pe care o știam foarte bine), dar și spre apă adâncă.

Primii crapi ai sezonului 2014

Înainte de lăsarea serii eram cu toate lansetele la apă, pregătiți de o lungă așteptare. Așa ne gândeam noi, inclusiv administratorul lacului, care era foarte neîncrezător în reușita noastră de a prinde crap în ianuarie. Nici măcar la prima trăsătură (anemică) nu a crezut că e crap, mai degrabă o plătică înfometată.

M-am bucurat ca un copil când m-am văzut în dril cu un crap, chiar dacă era de talie mică. După foarte puțin timp a venit o nouă trăsătură, la colegul Andi, cu un “solzos” ceva mai mare, însă sub 10 kg. Cu două trăsături în timp foarte scurt, chiar și cei mai sceptici dintre noi, au devenit încrezători.

Vreme cu crapi la mal

Vremea cel puțin ciudată, cu burniță și ceață, nu ne-a împiedicat să continuăm pescuitul, mai ales că, cu înaintarea în noapte, au venit tot mai multe trăsături și cu pești de talie mai mare. Pe Andi l-a cuprins oboseala, nefiind familiarizat cu ritmul alert în care se succedeau trăsăturile, dar drilul cu un crap de 17,38 kg l-a ținut în priză toată noaptea, doar cu mici pauze de somn.

Nadele și-au primit o doză generoasă de lichide nutritive înainte de plecarea spre lac

Nadele și-au primit o doză generoasă de lichide nutritive înainte de plecarea spre lac

Pur și simplu nu ne vedea să credem că pescuim la jumătatea lui ianuarie și prindem crap după crap, pentru mine cel puțin, era de neînchipuit acest lucru înainte de a ajunge la pescuit. Distracția a continuat toată noaptea, rezultatul fiind 16 crapi puși pe saltea, cei mai mari de 17,38 și 15,5 kg. Am prins de pe apă mai mică, dar și din partea mai adâncă, semn că peștii nu stăteau doar într-o singură zonă. Nu cred că circulau, însă erau activi și dacă momeala era în calea lor nu refuzau să se hrănească.

Nade și momeli de sezon

Le-am conceput un meniu “irezistibil”, concentrat în special pe boiliesuri solubile (“Mister Red” şi “Mister Dudi”), foarte multe dintre ele sfărâmate, câteva bile tari de diametru mic, pelete CSL, peste care am pus mix de bile “Mister Red”, toate bine aditivate cu proteină solubilă și aditiv lichid “Mister Dudi”. Nădirea a fost punctuală, doar cât mânca un crap odată. Nu am urmărit să strângem crapii pe pat de nadă, a fost mai mult o vânătoare de crapi.

Monturi verificate

Deși în privința monturilor nu am folosit nimic mai special decât în mod obișnuit, deși am fost puțin tentat de a schimba unele lucruri, pentru a fi mai în ton cu perioada în care am pescuit. Însă faptul ca eram încrezător în monturile clasice, verificate de atâtea ori, poate și din comoditatea de a schimba, am decis să pescuiesc normal ca și ȋn plin sezon de pescuit.

Nada a fost compusă din boiliesuri, pelete și spărtură de bile tari și solubile

Nada a fost compusă din boiliesuri, pelete și spărtură de bile tari și solubile

Cârlige numărul 4, legate cu textil “cu cămașă” sau Amnesia, de vreo 20 cm și monturi plumb pierdut. Pe firul de păr, în special bile mici, de data asta “caramelele” Mister Dudi au fost cele mai prinzătoare. A mers foarte bine și varianta cu bile “învelite” ȋn pastă, însă am avut la mine doar o cantitate foarte mică, ce s-a terminat la primele trăsături, când am “îmbrăcat” și plumbul în pastă.

Crapi lunatici

Surpinzător sau nu, tot noptea a fost mai multă activitate, pe timp de zi ritmul trăsăturilor fiind mai slab. Poate că și vântul rece de nord, care bătea cu putere în malul nostru, a influențat activitatea peștilor.

Ne-am hotărât să “ne menajăm” și să ne odihnim puțin, în idea că următoarea noapte o să avem iar de lucru. Și așa a fost, doar că ceva mai puțini pești, însă a fost noaptea capturilor. Colegul Dani, cu o captură de 20,92 kg, a fost campionul expediției. Bucuria nu se poate descrie în cuvinte!

Crap de 20,92 kg, o captură nesperată în plin ianuarie

Crap de 20,92 kg, o captură nesperată în plin ianuarie

Poveste sau doar o partida de pescuit de vis?

Perioada a fost scurtă, mai puțin de 48 de ore, însă așteptările ne-au fost depășite: 26 de crapi, dintre care un over 20, în luna ianuarie, sună a “poveste pescărească”. Nu a fost o poveste, ci un fapt, eventual o partidă de poveste, una dintre cele mai frumoase pe care le-am avut.

Iată și un scurt filmuleț cu imagini de la incredibila ieșire a băieților soldată cu unul dintre cele mai remarcabile rezultate:

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

2 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *