Crapi de apa rece

Nu sunt deloc puține părerile care susțin că în aceste perioade ale anului, când apele sunt încă reci, mai mult ca oricând, localizarea crapilor este elementul cel mai important dacă ai în vedere o ieșire în compania puținelor grade din termometru. Dar cum poți localiza cel mai eficient crapii, care sunt cele mai indicate zone de abordat și, mai ales, ce factori pot influența migrarea peștilor de pe un vad pe altul, în rândurile ce urmează.

Toamna, când apele încep deja să se răcească considerabil, caută zonele mai adânci ale lacului

Toamna, când apele încep deja să se răcească considerabil, caută zonele mai adânci ale lacului

Pe măsură ce apa se răcește, crapii caută zonele de confort care, de obicei, asigură nu doar o temperatură constantă suportabilă, ci și minime surse de hrană și adăpost. Toamna târziu și iarna, prioritatea numărul unu pentru crapi este temperatura, de aceea vor căuta cu predilecție zonele care asigură temperatura cea mai ridicată în coloana de apă. În cazul în care cunoști adâncimile lacului pe care urmează să pescuiești, orientează-te spre vadurile din apropierea locurilor cu apă mai adâncă. Dacă acele zone sunt expuse soarelui și dispun și de ceva structuri, plus surse de hrană naturală, atunci sunt mari șanse să prinzi pește chiar dacă apa s-a răcit considerabil.

Crapii pot căuta hrană în malurile unde valurile se sparg

Crapii pot căuta hrană în malurile unde valurile se sparg

Un element important pe vreme rece este vântul. De obicei, peștii merg pe direcția vântului, căutând hrana în malurile pe care se sparg valurile, dar acest raționament nu se aplică atunci când e vorba despre vânturi foarte reci, cum sunt cele estice, de exemplu. În aceste situații, crapii vor putea fi găsiți în malurile de sub vânt, la adăpost. În schimb, dacă vântul bate dinspre sud/sud-vest, atunci e foarte probabil că peștii vor urma vântul. Sursele cunoscute de hrană naturală sunt un alt indiciu pentru căutat crapii pe vreme rece. Chiar dacă aceste surse sunt mai puțin ofertante decât în sezoanele calde, crapii vor veni să le investigheze, mai ales dacă asta nu implică deplasări pe distanțe mari. Perdelele de stuf și zonele mai adânci cu vegetație sunt alte locuri ce trebuie investigate, iar copacii scufundați nu trebuie evitați sub nicio formă.

Cătălin, cu un impecabil crap comun prins toamna târziu. Secretul: localizarea precisă!

Cătălin, cu un impecabil crap comun prins toamna târziu. Secretul: localizarea precisă!

Dacă există insule, acestea pot fi zone interesante pe vreme rece, fiindcă oferă peștilor posibilitatea să găsească surse de hrană și adăpost aproape fără efort. Crapii pot migra pe distanțe foarte scurte în jurul unei insule, pentru a evita vânturile foarte reci și a culege hrana căzută în zona malurilor. În sfârșit, e foarte probabil să găsești crapii între ape, mai ales dacă nu e încă pericol de îngheț, așa că poți folosi momeli flotante mici și foarte colorate pentru a-ți crește șansele. Fir întins!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *