Crap pescuit la banana

În urma unei partide de pescuit la crap desfășurată anul trecut în Ungaria, Alin Pitters, pescar recent înrolat în rândurile echipei CRAP24, ne împărtășește o experiență, spunem noi, cel puțin inedită.

Fructele exotice, o momeală excelentă pentru crapi curioși

Fructele exotice, o momeală excelentă pentru crapi curioși

Aflat în fața dilemei “oare să pescuiesc sau nu la fructe exotice?”, Adi, partenerul lui Alin de la acea partidă, a luat o decizie surprinzătoare.

Uimit de evoluția lucrurilor dar și de rezultatul nesperat, Alin s-a gândit că trebuie să ne povestească și nouă toată aventura.

“Aici nu e obişnuit domnule la bile!” De câte ori nu aţi auzit această replică în momentul în care aţi scos cobra şi aţi început să nădiți?

Pescuit corect, un boilies bun poate prinde pește pe orice baltă

Pescuit corect, un boilies bun poate prinde pește pe orice baltă

Sau câte zâmbete pe sub mustață și ironii fine ați strârnit atunci când, fără să realizați la ce “riscuri vă expuneți”, ați înţepat cu croşeta un boilies și l-ați tras pe firul de păr în văzul pescarilor „cunoscători” ai bălții respective?

Acum nu vreau să fac o incursiune în nutriţie sau nade, ci doar să vă povestesc despre detaliile capturării unui pește foarte special.

Nu este nici foarte mare și nici vreo vedetă a lacului, dar este extrem de valoros din punct de vedere al modului de hrănire, al nadei și al momelii care au condus la acest deznodământ al partidei.

Având nevoie de confirmare, am început operațiunea de căutare a bananei în plasa minciogului

Având nevoie de confirmare, am început operațiunea de căutare a bananei în plasa minciogului

Într-o partidă de pescuit din vara trecută, Adi, colegul meu de stand, îmi spune: “Alin, ce zici, prind un crap la banană?” Bănuiesc că intuiţi răspunsul meu.

Meştereşte el repede o bucată de banana într-o plasă anti-rac (un săculeț textil asemănător cu cele din PVA, doar că nu se topește), o ataşează pe firul de păr, taie alte câteva bucăţi de banana și le aruncă și pe ele în cuva bărcuţei de nădit.

La final, plantează tot cocktailul undeva la 100 m în larg.

Lacul cu pricina este pescuit masiv cu porumb

Lacul cu pricina este pescuit masiv cu porumb

În mai puţin de jumătate de oră sună avertizorul! Adi sare ca ars, înţeapă şi țipă: ăsta e la banană! Aduce peştele pe saltea şi rămânem uimiţi la vederea plasei de rac stoarsă de conținut. Era clar, crapul „servise” banană!

Pozam peştele și parcă tot nu ne venea a crede. În fine, ca idee, când o să mai auziţi replica: “nu e obişnuit la bile”, gândiţi-vă totuși și la ciortanul lui Adi.

Ciortan care, conform enunţului din titlu, ar fi trebuit să fie obişnuit cu fructe exotice, nu? Ei bine, vă asigur că nu era așa, iar dacă nu cumva printr-o minune o fi crescut porumb în lac, fructele exotice clar nu se “pupă cu clima”.

Adi și ciortanul pescuit la bucata de banană

Adi și ciortanul pescuit la bucata de banană

Oricum, ideea este că fiecare trage ce concluzie vrea, dar eu vă recomand să aveţi încredere în nadele pe care le folosiţi și, dacă le pescuiţi corect, cauzele unei partide ratate trebuiesc căutate în altă parte.

Ți-a plăcut articolul? Dă-i un like și adaugă un comentariu mai jos.

Ne-ar plăcea să știm și părerea ta.

2 Comments

 1. monturiporumb.ro

  24 aprilie 2014 at 8:40 pm

  Alin de multe ori auzim pe balta tot felul de variante de momeli sau monturi care de care mai „apreciate”de fiecare dintre noi mai buni sau mai putin buni in arta pescuitului asa ca nu ma mira faptul ca un pescar parasutat pe o balta pentru putina muzica,un sprit,si mai putin pescuit atrage atentia unor concurenti ca crapul nu „musca”la boilies(vorba individului cu spritul).
  Jenant este ca de multe ori individul insista cu explicatiile si tie iti vine sa-i spui ca gura lui este urat mirositoare.Asa ca exemplul cu banana este edificator ca si test si-mi pare rau ca individul „cunoscator” n-a fost langa tine când ai prins pestele ca spunea pe viitor si celorlalti pescari ca balta merge la banana si aceasta merge bagata pe carlig ca asa o foloseste el.mai zâmbim si noi ca suntem oameni stilati.monturiporumb.ro

 2. HCV77

  1 iunie 2014 at 11:37 pm

  Intr-adevar frumos exemplu si f. buna initiativa, o spun cu atat mai mult cu cat intr-o partida de pescuit din iunie 2012 la Ciurila,pe o canicula teribila, am experimentat si eu diverse momeli neconventionale de carlig, profitand de pofta cu care se hraneau pestii. Initial incepusem sa pescuim la porumb (eu si Alex, un prieten) pt. ca stiam ca marea majoritate a pestilor erau ciortani intre 1.5-3 kg, dar dupa ce ne-am convins ca avem de-a face cu o zi speciala (trasaturi la max 10-12 min)am inceput cu „bluff-urile” ca sa mai avem timp si de o tigara intreaga. Am pus cate 4-5 boabe de porumb pe firul de par, apoi bile, apoi pelete, apoi crochete de caini (marisoare), pana la bucati de pepene galben si coji cu 2-3 mm de miez :)))(cumparasem pe drum un pepene asa de pofta prietenelor noastre , dar din solidaritate si drag pt pesti l-am impartit si cu ei). Exact cum scontam cea din urma momeala s-a dovedit si cea mai prinzatoare … respectiv crapii cei mai mari i-am prins asa, adica bucati intre 3 si 5 kg care nu se aratasera pana atunci la restul momelilor. Am pescuit intre orele 9-14 dupa care am cedat fizic din cauza caldurii si ne-am retras la o pauza de-o bere care s-a transformat in inchierea mini-partidei atat de reusite. Per total impreuna cu Alex (2 lansete fiecare) am prins aprox. 50-60 de pesti, intre 2-4 kg cu cativa mai rasariti spre 5 kg. Totul in doar 5 ore, cu 4 lansete … a fost munca grea ;))

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *