Crap oglinda de peste 24 kg, un nou RECORD intepat pe Harsany

Ajuns pentru a doua oară în Ungaria în acest sezon de pescuit, un apropiat al echipei CRAP24, Sergiu Morar, pescarul din Târgu-Mureș care în august își depășea recordul personal la crap comun cu un pește de 20,200 kg, a recidivat cu o nouă aventură pe balta Harsany. Revenit recent în țară, nerăbdător să ne împărtășească cele trăite acolo, Sergiu ne-a trimis detaliile minunatei ieșiri.

Pe Harsany, Sergiu a pescuit cu șase lansete

Pe Harsany, Sergiu a pescuit cu șase lansete

Sergiu: „Pentru a putea ajunge la sfârșitul lunii octombrie pe lac, a trebuit să fac rezervarea încă din vară. Drumul a fost obositor, dar eram plini de optimism înaintea partidei. De această dată am făcut echipă cu fratele meu, Bogdan, și cu ghidul nostru, Andras. Durata partidei a fost de 96 ore, iar obiectivul era capturarea exemplarelor capitale.

Ajungem pe baltă, plătim, apoi ne instalam rapid pe standul 6. Sondăm apa și găsim o zonă cu adâncime de 3,5 m și cu substrat tare. Intrăm pe apă, balizăm la aproximativ 100-110 m de mal, și nădim cu 5 kg de bile amestecate cu pelete (acesta este limita permisă).

Încărcăm lansetele cu diferite „moșmoande”, toate menite să păcălească crapii bătrâni ai lacului. Am pescuit cu șase bețe: două la intercepție în partea stângă, două pe patul de nadă, iar ultimele două au mers tot la intercepție, dar pe partea dreaptă a vadului.

Pentru că vizau doar peștii mari, boiliesurile au stat tot timpul la uscat

Pentru că vizau doar peștii mari, boiliesurile au stat tot timpul la uscat

Aveam așteptări mari de la lansetele poziționate izolat, știind destul de bine că exemplarele mari nu se prea hrănesc pe patul de nadă. Ca și monturi, am preferat să le folosesc pe cele cu safety clip. Mi se părea destul de echitabil să pierd un plumb în favoarea unui crap mare, lucru care mi s-a și întâmplat de câteva ori.[to_like][/to_like]

Am folosit cârlige de la ESP (Raptor Kurv Shank nr 6) și Fox (SSC nr 6). Din cauza scoicilor prezente în număr considerabil în lac, am legat și un înaintaș Amnesia Black de 15 lbs. Boiliesurile nădite au fost doar tari, home made (făcute acasă), dar și câteva gata ready made-uri din comerț, plus ceva pelete. Vizând doar crapi mari, nu am folosit semințe. Am nădit din barcă, dimineața și seara, cu câte 5 kg la fiecare ședință. În restul timpului am nădit doar din cobră.

Pe Harsany, în limita a 5 kg, dimineața și seara este permisă nădirea din barcă

Pe Harsany, în limita a 5 kg, dimineața și seara este permisă nădirea din barcă

Primul crap a ajuns pe saltea după trei ore, o frumoasă oglindă de 11,5 kg. Începutul era promițător, iar noi din ce în ce mai optimiști. Seara, undeva în jurul orei 23, aud semnalul senzorului unei lansete izolată. Merg lângă ea și observ cum swingerul se ridica încet-încet, după care tamburul începe să piardă din fir. Înțep și începe drilul. Slăbesc puțin frâna, crapul ia 20 m de fir, ocazie cu care trece peste un covor de scoici. Simțeam vibrațiile în vârful lansetei, iar emoțiile creșteau la fiecare secundă.

Crapii comuni de două cifre n-au ocolit vadurile nădite

Crapii comuni de două cifre n-au ocolit vadurile nădite

Mi-am  dat seama că am de-a face cu un crap mare, iar după 20 minute de dril, pe salteaua mea de primire ajunge un superb comun de 20,8 kg. Observ înaintașul franjurat și ciobit de scoici și-mi devine tot mai clar că nu puteam scoate peștele fără o zonă de siguranță înaintea firului principal.

Având mare încredere în forma acestora, Sergiu a folosit doar cârlige cu tija scurtă și curbată

Având mare încredere în forma acestora, Sergiu a folosit doar cârlige cu tija scurtă și curbată

În a treia zi de pescuit, în jurul orei 18, pe când ne pregăteam să luăm masa, avem parte de un run foarte violent, moment în care tamburul BBLC-ului parcă ia foc. Era una dintre lansetele de pe patul de nadă, cu un boilies solubil, de 20 mm, home made. Prima impresie a fost că am un pește mic, aproximat inițial undeva la 10-15 kg. După 15 minute reușesc să îl aduc la mal, îi văd capul (care nu era deloc mare), iar după alte 2-3 evadări, fratele meu îl bagă în minciog.

Peste noapte crapii intrau constant pe patul de nadă

Peste noapte crapii intrau constant pe patul de nadă

La ridicarea peștelui amândoi am avut parte de o surpriza plăcută, având în plasă un crap oglindă gigant, pe care cu ușurință îl evaluam la peste 20 kg. Îl punem pe saltea, facem tara și-l cântărim: 24,5 kg! Noul meu record personal!

Întreaga echipă era în culmea fericirii pentru că am pus pe mal unul dintre cei mai mari crapi ai lacului Harsany. Îmbucurător a fost și faptul că, având gura impecabilă, crapul probabil nu mai fusese prins niciodată.

Sergiu cu noul său record personal, crapul oglindă trecut de 24kg

Sergiu cu noul său record personal, crapul oglindă trecut de 24kg

Chiar dacă niciunul n-a mai trecut de magica bariera a celor 24 de kilograme, până la finalul partidei am mai reușit să mai aducem pe saltea alți câțiva crapi de două cifre: 19,5 kg, 17,5 kg, 17,5 kg, 16,3 kg și 15 kg. După calculele finale, impresionanta medie a celor mai mari cinci crapi a fost de 19,96 kg!

Încă un superb crap oglindă care a ridicat considerabil media generală a capturilor

Încă un superb crap oglindă care a ridicat considerabil media generală a capturilor

Au fost cinci zile pline de muncă, dar cu rezultate remarcabile, iar strategia stabilită pentru pește mare a dat din nou roade, reușind la final să capturam câteva exemplare de crap extrem de frumoase.”

Sergiu, felicitări pentru partidă, pentru incredibila captură și mulțumim pentru cele trimise!

Ți-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *