Crap de peste 20 kg, un nou record personal pescuit pe balta Siclau

Aflat în fața unui vis împlinit, Marian Cristian Orascu, pescar de crap originar din Caraș-Severin și fan al paginii CRAP24, ne povestește foarte detaliat una dintre cele mai reușite partide ale sale de pescuit. Ajuns pe o baltă dedicată pescuitului la crap mare, Marian are parte de nenumărate capturi corpolente dar și de o surpriză de proporții.

Încă de la începutul partidei Marian a sperat să înțepe un crap record

Încă de la începutul partidei Marian a sperat să înțepe un crap record

Marian: „În urmă cu ceva vreme am luat decizia de-a face o partidă de pescuit la crap de patru zile pe balta Siclau. Pescuiam aici pentru prima data și urma să folosesc, ca de obicei, bile produse de băieții de la HNV (Squid Octopus Plum Black Pepper și Dr. Peeper). Am pregătit bile tari, solubile, iar pentru cârlig ceva critic echilibrate.

Pe o ploaie mocănească, în dimineața zilei de 30 mai, mi-am luat inima în dinți și am plecat spre Siclau. Balta, nu foarte mare, undeva la 6 ha cu o adâncime medie de 2,5 m, are un profil și regim  special. Nu ține pești mai mici de 10 kg, iar pescuitul este permis exclusiv în regim Catch&Release (prinde și eliberează).

Balta Siclau nu este foarte mare dar ține doar crapi de peste 10 kg

Balta Siclau nu este foarte mare dar ține doar crapi de peste 10 kg

Sperând că vremea se va mai îndrepta până ajung pe lac, mă gândeam că aș avea o șansă să-mi instalez cortul fără să fiu nevoit să schimb un rând de haine. Doar că, pe drum, ajungând în apropiere de Siclau, am fost întimpinat de o ploaie torențială de nu mai vedeam la un metru în față. Din fericire răpăiala nu a ținut foarte mult, iar în câteva minute era deja istorie.

Ajungând pe baltă, am fost întâmpinat de oameni minunați și primitori, cu ajutorul cărora am reușit să-mi duc bagajele pe locul rezervat. Trebuia să mă instalez înainte de a veni din nou ploaia anunțată constant de norii negri care se vedeau la orizont.

Ploile și vântul l-au însoțit pe Marian pe mai toată durata partidei de pescuit

Ploile și vântul l-au însoțit pe Marian pe mai toată durata partidei de pescuit

După ce toate și-au găsit locul pe vad, am aruncat rapid bețele în apă, la distante diferite de mal (60, 80 și 100 m). Nu cunoșteam balta și vroiam să văd de unde răspunde peștele prima data. Am trecut apoi la nădire din cobră cu bile de dimensiuni diferite (16, 20, 24 și 26 mm).

Pentru început, am dat grupat câte un kilogram de bile pe fiecare băț. Pentru a crește atractivitatea vadurilor, am nădit și cu solubile. Știam că balta nu ține pești mai mici de 10 kg, așa că nu riscam să strâng ciortani pe pe vad.

Noapte fiind, Marian a trebuit să se descurce singur la ședința foto cu acest crap comun de 18 kg

Noapte fiind, Marian a trebuit să se descurce singur la ședința foto cu acest crap comun de 18 kg

După ce am dat și ultima bilă în apă s-a pornit ploaia. Inițial părea prietenoasă dar rapid s-a transformat într-o furtuna veritabilă, cu vânt puternic și grindină, care a durat mai bine de  20 de minute, timp în care am crezut că vine sfârșitul lumii.

Imediat după ce toată nebunia s-a încheiat, am văzut pe apă un fenomen cum n-am mai întâlnit niciodată pe nicio altă baltă. Toți peștii s-au ridicat brusc la suprafață, creând un spectacol unic, nemaivăzut de mine până acum și care-mi arăta ce comori ascunde balta.

Apoi, în timp ce mă îndreptam spre cort să-mi iau ceva haine uscate, am fost surprins de sunetul avertizorului care îmi prevestea prima trăsătură a partidei.  Am ridicat bățul de pe rod pod, moment în care am simțit că la capătul firului se afla un pește mare. Speram chiar să fie primul over 20 (peste 20 kg) prins de mine.

Marian cu noul său record personal, un crap oglindă de 20,200 kg

Un crap oglindă pe care Marian l-a estimat inițial la 20 de kg. Acul cântarului n-a vrut însă să treacă de 19,900 kg

După un dril spectaculos, plin de adrenalină și plecări repetate ale peștelui odată ajuns în apropierea malului, am reușit să-l pun pe salteaua de primire. Când am realizat cât este de mare, pulsul a început să-mi crească vertiginos.

În timp ce mă pregăteam de cântărire au venit și vecini de stand care, declarându-se uimiți de frumusețea peștelui, făceau deja pronosticuri privind greutatea acestuia.

Niciunul dintre ei nu l-au evaluat sub 20 de kilograme dar, trecând la cântărire, toți fost „bătuți” de acul cântarului care indica 19,9 kg. Pentru doar 100 de g nu era un over 20, dar era totuși recordul meu personal.

Apusul de soare prevestea o noapte plină de acțiune pe balta Siclau

Apusul de soare prevestea o noapte plină de acțiune pe balta Siclau

După ședința am eliberat peștele și eram foarte fericit de cum am început partida. Am repoziționat bățul pe locul de unde venise, la aproximativ 80 m de mal. Pentru a ține eventualii pești pe vad, am nădit și câteva bile în zonă.

Pe timpul nopții am mai avut o prezentare finalizată cu un frumos crap comun de 17 kg. Dimineață, în jurul orei 8:00, bățul cel mai departe a plecat vertiginos trezindu-mă din nou la viață.

Noaptea au început să-și facă prezența și crapii comuni. Aici Marian cu un comun de 17 kg

Noaptea au început să-și facă prezența și crapii comuni. Aici Marian cu un comun de 17 kg

După un dril de aproximativ 20 de minute am reușit să pun din nou pe mal un superb crap oglindă care, la prima vedere, se arata la fel de corpolent ca si prima captură. Cine știe, poate asta e peștele așteptat, îmi spuneam în timp ce făceam pregătirile pentru o nouă cântărire.

Și așa a fost! Cu peștele în salteaua de cântărire indicatorul cântarului s-a oprit la 20,200 kg, acesta fiind noul meu record personal și primul crap over 20 pescuit de mine!

Marian cu noul său record personal, un crap oglindă de 20,200 kg

Marian cu noul său record personal, un crap oglindă de 20,200 kg

Pe durata întregii zile n-am mai avut parte de nicio prezentare. Doar ploi constante și vijelii din ce în ce mai agresive. În a doua noapte în schimb, jurul orei 4:00, am fost trezit din nou de sunetul stației care îmi anunța o nouă prezentare.

Am ieșit iute din cort și, după câteva minute de luptă cu peștele, am reușit să aduc pe saltea încă un pește mare, un crap comun de 18 kg. Noapte fiind, m-a cam chinuit la ședința foto, întrucât am fost nevoit sa-mi fac pozele singur.

Am aruncat din nou montura în apă, am nădit grupat zona, după care am intrat în cort. Pe parcursul celei de-a treia zi vântul și ploile au continuat să-și facă de cap, însă pești n-au mai ținut seama de asta și mai reușit alți doi crapi de 12 și 14 kg.

În a treia zi Marian a mai reușit încă doi crapi de 12 și 14 kg

În a treia zi Marian a mai reușit încă doi crapi de 12 și 14 kg

Apoi liniște până în ultima noapte când, undeva în jurul orei 2:00, am fost scos din cort de o altă trăsătură violentă. La finalul drilului, privind către somnul de peste 10 kg pe care-l aveam în minciog, mi-am dat seama de ce trăsăturile încetaseră brusc. Pe semne că mustăciosul se se instalase pe patul de nadă, ospătându-se cu bile Dr. Pepper.

În ultima zi, duminică, până la plecare nu am mai avut nicio prezentare, peștii fiind afectați și de vremea foarte schimbătoare.

Nu mai conta oricum, eram foarte fericit de rezultatele obținute, mai ales că-mi doborâsem recordul personal cu un crap de peste 20 de kg. Iar toate astea s-au întâmplat pe o baltă superbă, administrată de un om deosebit pe nume Vida „Saky” Ioan.

Fir întins!”

Ți-a plăcut articolul? Dă-i un LIKE și adaugă un comentariu mai jos.

Ne-ar plăcea să știm și părerea ta.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *