Conservarea si pastrarea boiliesurilor solubile peste iarna

Boiliesurile solubile sunt pe cât de eficiente, pe atât de perisabile. Dar de ce sunt perisabile? Nu conțin ou, nu? Așa este, nu sunt rulate cu ou, dar conțin apă. Apa este adevăratul motiv pentru care toate boiliesurile mucegăiesc.

La boiliesurile ready made-uri (cele care vin gata ambalate) sau la cele congelate acest proces este prevenit prin adăugarea de conservanți, congelare sau deshidratare.

Boiliesuri solubile pastrate peste iarna in sare grunjoasa

Boiliesuri solubile păstrate peste iarna în sare grunjoasă

La solubile nu este cazul. Nu le poți congela, iar dacă le deshidratezi excesiv, le crești și timpul de dizolvare și, din experiențele personale, își pierd din eficiență.

La solubile, nicio soluție clasică nu-și găsește aplicabilitate, iar riscul ca boiliesurile să „o ia din loc”, cum se spune, e mai mare.

Există totuși (cel puțin) două metode și produse care vă pot ajuta la păstrarea și conservarea solubilelor: sarea și așa-numitul „extract” sau „sirop de porumb”, cunoscut mai ales sub numele popular de „lapte de porumb”.

1. Conservarea boiliesurilor solubile în sare.

După ce au fost rulate, boiliesurile sunt ținute la uscat câteva zile, până când ajung la consistența optimă, după care trebuie îngropate în sare.

Sarea oprește deshidratarea și nu le permite să mucegăiască. Din acest moment, pot fi ținute mult timp fără să pățească nimic.

E bună orice sare, dar noi preferăm sarea grunjoasă pentru că, având granulele mai mari, lasă goluri de aer între boiliesuri, care vor putea fi scoase din sare mai ușor.

Pare greu de crezut, dar sarea le menține exact la consistența și frăgezimea pe care o aveau la depozitare. Nu se usucă și nu se întăresc. E ca și cum timpul ar “îngheța” pentru ele preț de câteva luni.

Dacă apelați la o sare cu granulație fină, efectul este același, dar boiliesurile se vor albi ușor la suprafață, din cauza sării, lucru care le dă un aspect necomercial, dar n-are nicio importanță în pescuit.

SFAT CRAP24 
________ 

Mare atenție: dacă boiliesurile sunt puse la păstrare proaspăt rulate, fără să se fi întărit suficient, există riscul să se deformeze, să se lipească unele de celelalte și toată cantitatea de boilies să se transforme într-un bloc de nadă compact.

Lăsați boiliesurile solubile cel puțin trei zile la uscat înainte de a le pune la sare.
________ 

Chiar dacă s-au albit de la sare, nu e nevoie să le curățați. Sarea este un potențator de gust pentru nadă. Curățați-le numai dacă aveți nevoie să le aruncați cu bastonul (cobra de nădire), pentru că sarea le împiedică să alunece bine în interiorul bastonului de nădit.

2. Conservarea boiliesurilor solubile în lapte de porumb.

Vâscos și bogat în zaharuri, laptele de porumb e un excelent conservant. După ce s-au uscat suficient, boiliesurile solubile pot fi bine glazurate cu lapte de porumb, care va lucra ca un scut protector, păstrându-le intacte câteva luni.

Când le scoți din laptele de porumb, sunt lipicioase și nu mai pot fi aruncate cu bastonul, dar se pot folosi ca bile de cârlig sau ca nadă, dacă nădirea se face din barcă.

Un avantaj al laptelui de porumb este solubilitatea. Boiliesurile solubile care au stat un timp în lapte de porumb vor fi numai bune primăvara, la început de sezon, pe apă rece.

Găsești articolul util? Postează un comenteariu mai jos, vrem să știm și părerea ta!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i un like!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *