Carlige rapide pentru monturi iuti

Ai trăsături neconcretizate, beepuri timide în stație și peștii refuză să se înțepe? Ei bine, pe lângă cauzele frecvente în care crapii iau firele-n cap, le lovesc cu coada în timp ce se hrănesc pe vad sau cârligele nu sunt suficient de bine ascuțite, este posibil ca montura să nu funcționeze corect din cauza cârligului care nu înțeapă imediat după ce a fost aspirat de pește.

Sunt câteva metode prin care se poți îmbunătății mecanica de înțepare a monturii, iar efectul scontat este așa numitul flip and turn. Soluțiile pentru a obține un astfel de efect pot fi multiple, unele mai sofisticate decât altele dar, fiind destul de frecvent în criză de timp – cum de altfel cred că mai toți suntem – le preferăm pe cele mai puțin costisitoare.

Indiferent de varianta aleasa, mecanica monturii are de câștigat

Indiferent de varianta aleasa, mecanica monturii are de câștigat

În mare, lucrurile sunt simple. Trebuie să-ți construiești monturile de așa natură încât cârligul să se răsucească și să prindă buza de jos a peștelui imediat ce acesta a gustat momeala. Pentu a face asta, trebuie să-ți îndrepți toată atenția asupra zonei cu ochet a cârligului și, cu ajutorul câtorva accesorii mai mult sau mai puțin dedicate acestei acțiuni, să creezi un unghi cât mai agresiv al acestuia în raport cu firul monturii.

Odată realizat, nu numai că garantează o înțepare mai rapidă, dar ajută destul de mult și după înțepare, în sensul că va păstra o priză mai bună cu buza peștelui în timpul drilului. Dincolo de diversitatea destul de consistentă de elemente dedicate, preferăm doar trei metode cu ajutorul cărora ”iuțim” cârligele.

Shrink Tube-ul oferă libertate mare vizavi de unghiul pe care vrei să-l dai firului în raport cu vârful cârligului

Shrink Tube-ul oferă libertate mare vizavi de unghiul pe care vrei să-l dai firului în raport cu vârful cârligului

Prima metodă, poate cea mai populară în rândul pescarilor de crap, este folosirea unui shrink tube (tub termocontractabil) în prelungirea tijei cârligului. Este o soluție destul de eficientă, care-ți lasă libertate destul de mare vizavi de forma pe care vrei să o dai segmentului termosensibil, dar nu este cel mai simplu de lucrat. Ba mai mult, fie că este vorba de fierbere său simpla trecere a monturii printr-o baie de abur, metoda implică o sursă de căldură sub acțiunea căreia varnișul să poată fi modelat.

O altă variantă, mai puțin costisitoare de acestă dată, este folosirea unui varniș siliconic pe care îl tragi peste ochetul cârligului. Procesul este foarte rapid și nu implică alte unelte suplimentare. La polul opus, această variantă nu este la fel de generoasă când vine vorba modelarea formei varnișului, acesta luând practic direcția impusă de unghiul ochetului.

O a treia variantă, cea mai rapidă, ieftină și simplu de realizat are aplicabilitate doar atunci când folosești ca fir de forfac un textil cu cămașă rigidă. Trebuie doar să ai grijă să nu decojești prima parte a firului care iese din ochetul cârligului, acest segment luând practic locul segmentelor de varniș.

Line alignerul reprezintă și el o soluție destul de rapidă dar este ceva mai costisitoare și te limitează din punct de vedere al dimensiunii cârligului

Line alignerul reprezintă și el o soluție destul de rapidă, dar este ceva mai costisitor și te limitează din punct de vedere al dimensiunii cârligului

Este adevărat, nu este cea mai prietenoasă metodă dacă vrei să impui un unghi foarte precis cârligului în raport cu firul, dar este extrem de simplu de realizat și, de cele mai multe ori, foarte eficientă când timpul pe vad îți este tot mai limitat.

Mai sunt și alte soluții oferite de producătorii de accesorii de pescuit, cum ar fi acele manșoane siliconice numite line aligner, dar sunt soluții mai costisitoare din punct de vedere financiar și, având diametre destul de fixe, te limitează mult în raport cu mărimea cârligelor pe care le vei folosi. Fir întins!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

2 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *