Carlige bune de pescuit la crap

Nu de puține ori ne-am confruntat cu întrebarea „Care-s cele mai eficiente cârlige de crap și ce mărime să aleg în general?” Pe lângă eternele întrebări „La ce-ai luat?” și „Cât a avut?„, care au o zonă mult mai restrânsă în ceea ce privește spectrul răspunsurilor, întrebarea referitoare la cârlige trădează o oarecare „educație” în ale pescuitului a celui care o adresează, iar asta prin simplul motiv că depășește încrezător zona nadelor și a momelilor, înaintând spre următoarea variabilă a ecuației, și anume, cârligul. Dacă despre formele constructive și cele mai eficiente vârfuri ale cârligelor de crap am mai discutat, în privința modelelor care i-au dat cele mai multe rezultate, Cătălin Toader ne povestește preferințele sale personale.

Oferta producătorilor de cârlige de pescuit la crap este una foarte generoasă

Oferta producătorilor de cârlige de pescuit la crap este una foarte generoasă

Ca și în cazul momelilor, lansetelor, mulinetelor sau al altor piese de echipament sau nade, nu există “cel mai” sau “cea mai” nici în cazul cârligelor. Există doar cârlige bune și cârlige proaste din punct de vedere al materialelor și tehnologiei folosite la producerea lor, dar asta e o problemă ușor de rezolvat, dacă elimini cumpăratul de la tarabă; toți marii producători de cârlige folosesc materiale de calitate. Dacă ajungem la eficiență și la diversele modele de cârlige folosite în pescuitul crapului, aici trebuie să-ți pui problema ce model/formă este mai eficient pentru tine, pentru tipurile de montură pe care le folosești, dimensiunea momelilor utilizate și a peștilor pe care-i cauți și, nu în ultimul rând, a condițiilor de pescuit pentru partida respectivă.

Cârligele cu tijă lungă (Long Shank) sunt printre cele mai populare modele în rândurile pescarilor de crap

Cârligele cu tijă lungă (Long Shank) sunt poate printre cele mai populare modele în rândurile pescarilor de crap

[adinserter block=”2″]Deși există multe tipuri și modele de cârlige, eu cred că o trusă minimalistă ar trebui să conțină câte 2-3 plicuri din fiecare categorie importantă: cârlige cu tija lungă (Long Shank – dreaptă sau curbată), cu tijă scurtă, cârlige cu deschidere mare (Wide Gape) sau normală, precum și niște cârlige speciale pentru monturile de tip Chod (cu ochetul îndoit spre exterior, care se leagă cu fire rigide).

Bineînțeles, trusa trebuie să conțină mărimi diferite ale aceluiași model de cârlig, pentru ca pescarul să poată adapta cârligele folosite la dimensiunile firelor, momelilor și peștilor. Există multe alte tipuri de cârlige care au ceva diferit, fie că vorbim de prezența sau absența barbetei, sau de cele offset (cu tija aflată în plan diferit față de vârf), sau tipul curburii, dar cred că reducerea (după o selecție obiectivă, făcută în timp, pe malul bălții) numărului de tipuri de cârlige la minim este un exercițiu pe care ar trebui să și-l propună orice pescar, mai ales cei care pescuiesc regulat pe aceeași baltă (sau pe bălți cu caracteristici asemănătoare), cu aproximativ aceeași populație de crapi.

Dacă pescuieși constant o baltă, aceasta iți va spune singura la un moment dat ce cârlige sunt cele mai  indicate. Aici, Cătălin cu un un impecabil de crap de Țibrinu

Dacă pescuiești constant o baltă, aceasta iți va spune singură la un moment dat ce cârlige sunt cele mai indicate. Aici, Cătălin cu un un impecabil de crap de Țibrinu

Strict orientativ, pot să spun că printre preferințele personale se află cârligele Mugga și Incizor de la Gardner, Fang Twister de la Nash și Drennan Continental, și pe astea le folosesc în 90% din partidele de pescuit, iar excepțiile nu fac altceva decât să întărească regula. Încearcă mai multe modele, de la producători diferiți, și vezi care ți se par cele mai eficiente și mai de încredere, acelea vor fi cele mai bune cârlige pentru tine. Fir întins!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *