Boiliesuri solubile – Cum sa modifici timpul de dizolvare al solubilelor?

Folosești siropul de porumb la rulatul solubilelor în dozajele recomandate de producători dar te gândești că poate n-ar strica dacă s-ar dizolva mai repede? În mod normal, vara se „topesc” cam în două ore, dar oare dacă le-ai micșora timpul de dizolvare efectul ar fi altul? Ar putea deveni astfel boiliesurile solubile o nada și mai rapidă?

Momelile solubile glazurate cu dipuri vâscoase sau pulbere se dizolva mai greu

Momelile solubile glazurate cu dipuri vâscoase sau pulbere se dizolva mai greu

În primul rând este important de știut diametrul boiliesului pe care te gândești să-l rulezi pentru că, în mod evident, timpii de dizolvare vor fi diferiți pentru un boilies de 16 mm, comparativ cu unul de 30 mm de exemplu. De asemenea, este foarte importantă și populația piscicolă a lacului în care pescuiești, pentru că o densitate mare de pești de mici dimensiuni ajută din plin la scurtarea timpului de dizolvare.

Dacă vorbim totuși de “bile” de dimensiuni medii, probabil și cele mai utilizate de către pescari, și anume cele cu diametru de 20 mm, din punctul meu de vedere un interval de dizolvare de două ore al unui boilies este mai mult decât rezonabil. În mod cert, o astfel de nadă începe să lucreze imediat ce ajunge pe substrat, având totuși o viață suficient de lungă pentru ca odată crapii ajunși pe vad să găsească un pat de nadă care să le capteze atenția.

Prelungirea tipului de dizolvare al solubilelor de la cârlig se poate face și prin îmbrăcarea cu pastă solubilă a momelii

Prelungirea tipului de dizolvare al solubilelor de la cârlig se poate face prin îmbrăcarea momelilor cu pastă solubilă

[adinserter block=”2″] Dacă dorești totuși să scurtezi timpul de dizolvare al solubilelor, recomand o nădire complementară cu o nadă insolubilă (boiliesuri fierte, semințe, pelete). Este păcat să irosești atracția indiscutabilă a unei nade solubile, care aduce repede peștele în zona dorită, fără să constitui un pat de nadă care să îl și rețină pe vad.

Revenind la modul în care poți scurta timpul de dizolvare, răspunsul pleacă de la ingredientele constituente ale mixului. Cu cât sunt mai fine, acestea se leagă mai bine, se rulează mai bine, dar se dizolvă mai greu. Așadar, pentru a obține un efect contrar îți recomand să introduci în mix semințe (întregi sau măcinate), carapace de scoică sau coji de ou pisate și ingrediente cu granulație mare (proteina de porumb G 60 poate fi un exemplu).

Înglobarea de semințe în mixul boiliesurilor solubile va grăbi timpul de dizolvare al acestora

Înglobarea de semințe în mixul boiliesurilor solubile va grăbi timpul de dizolvare al acestora

Atenție însă, cu cât introduci mai multe astfel de ingrediente, gradul de dificultate al rulării boiliesurilor crește, așadar nu-ți rămâne decât să încerci diverse combinații până o vei găsi pe cea potrivită mixului tău.

Un alt factor care scurtează timpul de dizolvare este raportul dintre laptele, siropul, extractul (denumirile sunt diverse) de porumb folosit și apă. Cu cât diluția siropului de porumb este mai mare, cu atât timpul de dizolvare este mai mic.

Boiliesurile solubile sunt poate cele mai rapide nade de pescuit la crap

Indiferent de timpii de dizolvare, boiliesurile solubile sunt poate cele mai rapide nade de pescuit la crap

Închei prin a-ți spune că experiența proprie este cel mai bun profesor, deci mergi cât mai des la pescuit fără teama de a experimenta diverse rețete de nadă sau, de ce nu, nade gata preparate.

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *