Boiliesuri, locuri si strategii de nadire la crap in Delta Dunarii

Asa cum vă mărturiseam și în articolul despre monturile utile în Delta Dunării, indiferent unde mă aflu, practic un pescuit exclusiv la boilies, căutând, ca de altfel noi toți, crapul mare.

Indiferent de locație, cu toții urmărim să prindem crapi cât mai mari. Aici, Vali Bonto cu un impecabil crap comun de Deltă

Indiferent de locație, cu toții urmărim să prindem crapi cât mai mari. Aici, Vali Bonto cu un impecabil crap comun de Deltă

Ca urmare, sunt adeptul ideii că nu există apă cu crap în care acesta să nu poată fi prins utilizând atât ca nadă, cât și ca momeală la cârlig, boiliesul. Povestea a început mulți ani de zile în urmă, când am luat primul meu crap de Dunăre sărit de 15 kg, în dreptul satului Mila 23, la o bilă cu aromă de scoică, cumpărată din Bucur Obor. La acea vreme cred că nimeni nu rula boiliesuri la noi în țară, iar puținele care se găseau pe piață se vindeau la bucată. Începând de atunci, am avut ocazia să testez în Delta Dunării o sumedenie de mixuri și arome. Bineînțeles că nici după atâta vreme nu am reușit să ajung la rețeta perfectă, dar pentru că am fost preocupat permanent de a fi inventiv privind componența mixurilor, am constatat că partidele mele începuseră să devina din ce în ce mai mult sortite succesului.

FIECARE BRAȚ AL DUNĂRII CU LEGEA LUI

Mai întâi trebuie să reținem că, din cauza diversității nadelor folosite de către cei care au pescuit de-a lungul timpului, cele 3 brațe ale Dunării găzduiesc crapi care reacționează total diferit din punctul de vedere al conținutului boiliesurilor, aceștia fiind atrași în primul moment de tipul de nadă cu care au avut contact cel mai des. Aceasta este și explicația pentru care, dacă pescuim pe brațul Sf. Gheorghe, vom constata că boiliesurile cu randament rapid sunt cele rulate pe bază de Bird food-uri, cu aroma Sweet Corn, boiliesurile de cârlig necesitând obligatoriu a fi modelate în forma de cub. Explicația este simplă: pe Sf. Gheorghe, dintotdeauna s-a pescuit la “pătrat” de mămăliga și s-a nădit porumb cu sacii, aceasta fiind și cauza pentru care aici crapii săriți de 10 kg își fac apariția rar. Asta nu înseamnă că dacă avem răbdare și suntem dispuși să nădim vadul cu o cantitate considerabilă de bile, care nu fac parte din categoria Bird food, timp de 2-3 zile, nu vom avea parte de rezultate. Aceasta situație am întâlnit-o anul trecut la un pescar încăpățânat care, după ce a nădit zilnic cu 7-8 kg de Frankfurter un loc aflat pe “Bucla de la Cormoran” de pe Sf. Gheorghe, după 3 zile fără trăsătură a avut parte de partida vieții lui.

Zonele de Dunăre Veche și canale ce aparțin brațului Sulina, sunt cele mai productive și cel mai ușor de abordat. Aici, pescuitul la boilies este la el acasă. Și când te gândești că totul se datorează unui singur om, pe nume Harry. Sas din zona Mediașului, stabilit  după 1989 în Germania, Harry a început în urmă cu mai mult de 10 ani să vina în fiecare vara în gazdă la un localnic din Mila 23, trimițând cu 3-4 săptămâni înainte de sosirea lui câțiva saci de câte 25 kg de boiliesuri. Cumpărate din Belgia, pe sume modice, acestea erau distribuite zilnic de către credincioasa gazdă lipoveană pe vadurile pe care Harry urma să le pescuiască. În principal acestea aparțineau zonei de Dunăre Veche, cuprinsă între Mila 23 și Crișan, Canalul Sontea, Canalul Olguța și întinsura de Dunăre Veche dintre Canalul Bogdaproste și Canalul Răducu. Acum, aceste locuri reprezintă de departe destinațiile cele mai  solicitate de către iubitorii pescuitului la crap mare.

Canalul Olguța, una dintre zonele preferate de pescarii de crap

Canalul Olguța, una dintre zonele preferate de pescarii de crap

Între timp peștii aveau sa constate că bilele de 1 euro ale lui Harry, puternic aromate, care conțineau maximum 20% faină de pește, au fost înlocuite de către vajnicii pescari cu bile cu conținut nutritiv din ce în ce mai mare, rulate pe mixuri bazate pe ingrediente de calitate, cu aromă puțină, dar preferate de crapii bătrâni ai Deltei.

Bratul Chilia, de altfel cel mai puțin bătut de pescari din cauza atât costurilor mari necesare deplasării, condiției obligatorii de a avea propria barcă cu motor, cât și a posibilităților limitate de campare, oferă de departe cele mai mari satisfacții. Aici crapii de peste 15 kg sunt la ordinea zilei, boiliesul fiind principala cale de a obține o partidă reușită.

TIPURI DE BOILIESURI ÎN DELTĂ

Urmând  calea tuturor destinațiilor enumerate mai sus, am luat de la început hotărârea să speculez la maximum toate informațiile oferite de către fiecare partidă de crap pe care am avut-o  din punct de vedere al modului în care crapii au reacționat la un tip de boilies sau altul, indiferent dacă acea partidă a fost reușită sau nu. Am înțeles în acest mod că, în mod primordial crapii mari preferă bilele bazate pe mixuri tip fishmeal, de foarte bună calitate, cu conținut pronunțat de crustacee, foarte puțin aromate, fierte, de dimensiuni cuprinse între 18-20 mm pentru apă care începe să fie mai rece de 8 grade Celsius, și între 20-30 mm în rest. Când vorbesc despre calitate, mă refer în principal la ponderea mare deținută de făinurile predigerate, LT 94 și extractele naturale care fac parte din  componența unui mix.

Așa cum spuneam, am testat în decursul anilor o grămadă de boiliesuri, iar în final aveam să mă opresc doar la două: Krill-ul de la Sticky Baits și Belachan-ul produs de Vali Bonto sau de Mircea Gheran (MG). Sunt bilele cu care, eu și prietenii mei, am reușit să avem cele mai mari capturi.

Marius Din cu un superb crap comun de 14 kg, pescuit la boiliesuri Krill Sticky Baits

Marius Din cu un superb crap comun de 14 kg, pescuit la boiliesuri Krill Sticky Baits

Pe primul loc în preferințele mele se află Krill-ul, cei de la Sticky Baits fiind recunoscuți pentru ingredientele pur natural destinate acestui mix, (făinuri de pește procesate la temperaturi scăzute, proteine solubile din pește, extracte de crustacee, proteine lactice, extract pudră de Krill, CLO, extract de varec, oleorașini). Pe de alta parte, Vali Bonto utilizează în procesul de producție Belachanul în toate cele 3 forme: block, aromă și pudră. Mircea Gheran face la rândul lui un boilies pe bază de Belachan și Shrimp care mie mi-a dat  rezultate foarte bune în Deltă.

Pentru selectarea crapilor mari, jonglează cu dimensiunea momelilor. Un diametru de 20 mm al momelii ar fi minimul recomandat

Pentru selectarea crapilor mari jonglează cu dimensiunea momelilor. Un diametru de 20 mm al momelii ar fi minimul recomandat

Oricum, având în vedere abundența mare de produse ce aparțin pieței nadelor de pescuit din România, în acest moment aveți multe opțiuni, putând alege desigur una dintre următoarele trei posibilități:

– să cumpărați boiliesurile gata făcute de către un producător
– să achiziționați pachete tip Handy Pack și să vă rulați singuri bilele
– să încercați să gândiți singuri componența mixului, caz în care va trebui să faceți rost de toate ingredientele necesare.

Personal, aleg de fiecare dată varianta Handy Pack, care este de departe cea mai puțin costisitoare. După cum probabil deja știți, aceste pachete vă pun la dispoziție mixul și partea lichidă aferentă, rămânând să duceți la îndeplinire doar sarcina adăugării ouălor și a rulatului, cu toate avantajele ce decurg de aici privind dimensiunile și formele variate pe care le puteți da singuri boiliesurilor de cârlig după preferință și necesitați. Și credeți-mă, nu e puțin lucru. Trebuie să țineți cont că succesul partidelor de crap din Deltă depinde de cele mai multe ori de cantitatea de bile pe care sunteți dispuși să o aruncați în apă, astfel încât factorul “costuri” devine extrem de important.

CUM SĂ NĂDEȘTI ÎN DELTA DUNĂRII?

În mare, avem de-a face cu două situații distincte: cazul în care pescuiți (din barcă sau de pe mal), mai multe locuri pe parcursul unei zile și varianta în care optați să pescuiți pe același vad, pe toată durata partidei.

Gama Krill de la Sticky Baits este o nadă de cursă lungă, foarte eficientă atunci când vizați crapii mari ai locului

Gama Krill de la Sticky Baits este o nadă de cursă lungă, foarte eficientă atunci când vizați crapii mari ai locului

În primul caz, în fiecare seară să vizitați cu barca toate locurile pe care urmează să le pescuiți a doua zi, acestea găzduind de obicei gropi sau zone aflate în imediata apropiere a unui copac scufundat, la fiecare în parte nădind cam 2-3 kg de bile fierte. Nu uitați că la această etapă trebuie să țineți cont obligatoriu de intensitatea curentului apei, care în cazul unui calcul greșit vă poate purta nada în aval de locul ales (din păcate această practică nu o puteți învăța de la altcineva, ci se dobândește doar prin exercițiu propriu). A doua zi, nu începeți să nădiți până nu luați primul pește. După ce acesta își face apariția, puteți să mai aruncați 10-15 bile. Atenție! Nu întârziați prea mult într-un singur loc dacă nu ați avut nicio trăsătură. Nu uitați că aveți de controlat mai multe vaduri. Sunteți în poziția unui vânător care a pus mai multe capcane și trebuie să descopere ce a reușit să strângă în fiecare dintre ele. Privind acest tip de pescuit, vă dau un sfat: dacă o groapă „v-a dat” deja 2 crapi mari, plecați. În 99% din cazuri, vă spun din proprie experiență, într-o singură groapă nu sălășluiesc mai mult de 2 mustăcioși bătrâni. Nu mă întrebați de ce, se pare că este unul din marile secrete ale Dunării.

Dacă urmează să pescuiți același vad toată partida, care va dura spre exemplu 6-7 zile, recomand următorul scenariu:

Încă de acasă preparați 2 găleți de 10kg cu mixtură de semințe, (mei, cânepă, spărtură de porumb, rapiță, sorg, grâu), pe care le lăsați la înmuiat 24 de ore, după care le fierbeți aproximativ 20 de minute. După ce fiertura de semințe s-a răcit, nu aruncați zeama și adăugați/amestecați 50ml de aromă/găletă de 10kg. Vom utiliza desigur aroma pe care o va conține tipul de boilies ales pentru partidă.

Dunărea Veche, un colț de Rai de o frumusețe aparte

Dunărea Veche, un colț de rai de o frumusețe aparte

Odată ajunși pe malul Dunării, spre exemplu pe întinsura de pe Dunărea Veche cuprinsă între Crișan și Mila 8, vă recomand să apelați la o singură ședință zilnică de nădire, care de preferat se va desfășura la aceiași oră, în fiecare seară, înainte de lăsarea întunericului, când de obicei apa este cea mai liniștită în absența vântului.

În prima seară faceți 20-30 bulgări utilizând fiertura de semințe preparată de acasă, pesmet, lapte de porumb, spărtură de boilies și un liant, pentru ca bulgării să se lege cât mai bine. Apoi vă deplasați cu barca în amontele vadului ales și, ducând mâna aproape de luciul apei, dați drumul bulgărilor să coboare încet în adânc. Ei trebuie să ajungă pe fund întregi, urmând să se zdrobească abia acolo, în niciun caz în masa apei. Odată terminată această operație, treceți la nădirea cu boiliesuri fierte, aruncând în apă o cantitate cuprinsă între 8 și 10 kg, în funcție de mărimea vadului. Nu nădiți concentrat, ci o zonă cât mai mare. Este important să acoperiți o suprafață cât mai mare a luciului de apă. Nadirea din prima seară este destinată crapilor de tot felul. Este important ca ei să știe că restaurantul a fost deschis. În cea de-a doua seară repetați exact ce ați făcut în prima. Odată cu cea de-a treia, eliminați bulgării, iar cantitatea de boiliesuri va scădea la 5-6 kg. De obicei în cea de-a treia sau a patra zi încep să dispară ciortanii, lăsând loc crapilor săriți de 7-8 kg, așa că de aici încolo nu vă mai rămâne altceva de făcut decât să nădiți seara cu o cantitate redusă, maxim 3-4 kg și să începeți să vă jucați cu dimensiunea bilei de la cârlig. De abia de acum va începe adevărata partidă.

Călin cu un crap șui de Deltă de peste 13 kg, care nu a rezistat tentației de a gusta din boiliesurile pe bază de Belachan.

Călin Vișoianu cu un crap șui de Deltă de peste 13 kg, care nu a rezistat tentației de a gusta din boiliesurile pe bază de Belachan.

Vă întrebați desigur de ce în aceasta ecuație se constată absența totală a boiliesurilor solubile sau a boiliesurilor aromate cu clasicul “Squid” în combinație cu aroma de fructă. Profit de această ocazie și vă mărturisesc ca nici în noiembrie, pe apă de 7 grade Celsius, nu folosesc boiliesuri solubile. Crapii mari sunt întotdeauna atrași de bilele tari, a căror compoziție, pe de-o parte trebuie să-i convingă că le pot oferii nutriție din belșug, iar pe de altă parte, să aibă tente de gust și miros cât mai apropiate de hrana lui naturală. Nu am absolut nimic împotriva aromei de Squid, o folosesc de multe ori la bălți, dar în partidele destinate pescuitului în Delta Dunării sunt de părere că nu reprezintă o nadă sau aromă de cursă lungă. Pe final, vă urez din toată inima să aveți parte anul acesta de super-capturi, oferite de sălbăticia apelor Dunării.

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

4 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *