Boilies de primavara – Componente si secrete

Te gândești să-ți rulezi ceva bile pentru începutul de sezon? Ai o idee despre ce-ar trebui să conțină, dar simți nevoia unei îndrumări din partea unui profesionist? Iată câteva sfaturi venite de la „chimistul” nadelor Carping – Cristian Rudeanu.

În primul rând, din punctul meu de vedere în perioadele reci compoziția mixului este primordială. Acesta trebuie să conțină, pe cât posibil făinuri cu un grad ridicat de solubilitate, între acestea evidențiindu-se făinurile hidrolizate sau cele lecitinizate.

La realizarea boliesurilor de primavară folosiți făinuri cu un grad ridicat de solubilitate

La realizarea boliesurilor de primavară folosiți făinuri cu un grad ridicat de solubilitate

Importantă este și valoarea proteică a acestora, deoarece este de așteptat ca peștele să încerce să acumuleze cât mai repede nutrienți valoroși, spre a compensa ceea ce a metabolizat pentru a supraviețui sezonului rece.

De asemenea recomand și introducerea în mix a unor particule dure, cu granulație ceva mai mare (semințe, spărtură de semințe, spărtură de orez etc.), care să permită permeabilizarea rapidă a boiliesurilor. În felul acesta dispersia în apă a atractanților, a aromelor (precum și modificarea ph-ului apei), realizându-se într-un interval scurt de timp.

Ajungând la partea lichidă, deși în esență nu diferă foarte mult de lichidele nutritive folosite în mod uzual la prepararea boiliesurilor, trebuie să ai în vedere câteva elemente atunci când realizezi partea lichidă a unei nade de primăvară. Este bine să folosești un complex de aminoacizi care au ca suport un lichid ușor solubil în apă (Meat Amino de la Carping poate fi un exemplu).

Semințele și elementele mai grosiere din interiorul unui boilies ajută și grăbesc procesul de solubilitate

Semințele și elementele mai grosiere din interiorul unui boilies ajută și grăbesc procesul de solubilitate

De asemenea, folosirea CSL-ului este indicată, atât pentru calitățile sale purgative, cât și pentru că are o dispersie excelentă și în ape reci. Poți lua în considerare și folosirea unor lichide special create pentru acest tip de nadă, cum ar fi Brandy Link.

În general aceste produse au conținut ridicat de proteine solubile (necesare pentru creșterea valorii nutritive a boiliesurilor), aminoacizi și alcool etilic, ceea ce conduce la realizarea unei legături (link) rapide între nadă și mediul în care se propagă aromele și atractanții din aceasta.

Ajunși la aromă, ingredientul care, de obicei, personalizează o nadă, recomand să fie una cât mai solubilă. Din păcate, oferta de arome lichide care au ca solvent alcoolul etilic nu este foarte generoasă. Este adevărat că există arome sub formă de pulbere, care sunt foarte solubile și de bună calitate, însă în general au un preț destul de ridicat.

Cristi cu un frumos crap de două cifre păcălit cu o nadă potrivită pentru un pescuit pe apă rece

Cristi cu un frumos crap de două cifre păcălit cu o nadă potrivită pentru un pescuit pe apă rece

Sper ca sfaturile mele să fie de folos, însă nu uitați că cel mai bun profesor este experiența proprie, așadar vă doresc să puteți petrece cât mai mult timp la pescuit.

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE![kkstarratings]

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *