Balta Siclau – Destinatie ideala pentru crapi record

Până acum ceva vreme, noi ardelenii trebuia să batem multe sute de kilomeri pentru a pescui într-o baltă cu crap mare. De anul trecut în schimb, din primăvară, s-a deschis o baltă nouă, în localitatea  Siclău, lângă Arad. Este relativ aproape comparativ cu alte bălți și mediatizată puternic prin faptul că ține doar crapi de peste 10 kg.

Balta Siclău - o nouă destinație pentru capturi record

Balta Siclău – o nouă destinație pentru capturi record

La jumătatea lunii Iulie, împreună cu partenerul meu de pescuit de la această partidă, Cătălin, ajungem, în sfârșit pe Siclău. Inițial suntem surprinși plăcut de amenajarea standului. Pietriș, filigorie, copaci, ca ulterior să fiu absolut uimit de săriturile extraordinare pe care le vedeam. Adrenalina începea deja să crească și, împreună cu Cătălin, stabilim strategia de pescuit.

Un pat de nadă consistent, format doar din boiliesuri tari, Target Baits, întreținut doar din cobră. Cele 6 lansete destinate pescuitului le-am poziționat pentru început în felul următor: două pe patul de nadă, alte două la margini și restul de două total izolat. Până să instalam toată tabăra, a început deja să se întunece. Speranțele erau foarte mari pentru noapte, dar, din păcate, dimineața ne trezim amândoi puțin dezumflați. Nu avusesem nici măcar un bip.

Încă buimaci de somn, la nici cinci minute după ce deschidem bine ochii, avem o plecare puternică pe lanseta lui Cătă. După un dril frumos, punem pe saltea primul pește al partidei. În timp ce cântăream peștele, din nou plecare! Mă pozez repede cu peștele lui Cătă, el fiind încă în dril, și îl eliberez rapid. Nu îmi venea să cred că, după aproape douăzeci de ore de pauză, avem doi pești în doar cinci minute. Scoatem peștele sperând amândoi la un over 20 kg. Nu spunem niciunul nimic, facem tara cantarului și momentul adevărului: acul indicator s-a oprit la 19,46 kg.

Fericiți eliberam peștele, iar în următoarea jumătate de oră Cătălin mai are o plecare soldată cu un crap de aproape 13 kg. Ultimii doi pești au fost înțepați undeva la 30 m de mal, lângă un pâlc de iarbă care se vedea și la suprafață, zonă unde peștele sărea constant.

Crap oglindă de 19,46 kg, al doilea pește al partidei

Crap oglindă de 19,46 kg, al doilea pește al partidei

Văzând asta, încep să mă orientez către alte zone ofertante dar, din păcate, degeaba. Nu reușeam să am trăsătura mult așteptată. A doua dimineață avem încă o plecare puternică pe lansetele lui Cătă. Înțeapă, iar peștele continuă să ceară fir. Deschide rapid frâna și peștele se tot duce. În timp ce amândoi ne uitam neputincioși unul la celălalt, brusc se rupe firul. Ăsta era somn, spune Cătă. Știind că în lac sunt doar exemplare de până în 8-10 kg, eram de părere că somnii de aici nu sunt capabili de o asemenea trăsătură.

Eram contrariați și ușor suparăți. Nu știam ce-am avut în cârlig și părea mare. Și de această dată cel mai mare pește este cel scăpat. Misterul avea însă să se spulbere în aceeași zi. Puțin amăgit din cauza lipsei de activitate de pe vadurile pescuite de mine, profit de faptul că standul din stânga era liber și îmi duc repede o lansetă în colțul bălții, pe o zonă cu vegetație, unde părea că e ceva activitate. Vadul era undeva la doi metri de mal, iar montura am poziționat-o pe căderea malului, la o adâncime de 1,3 m.

După aproximativ 4-5 ore stația mea începe brusc să sune. Fug repede la rod-pod și nimic. Niciuna din lansete nu era deranjată de la locul ei. Realizez imediat că este vorba de cea de-a treia, cea lansată pe vadul din stânga. Ajuns la post, vad hangerul lipit de senzor și înțep ferm!

Crapii de peste 15 kg sunt destul de frecvenți pe Siclău. Aici, Cătălin cu un comun de 16 kg

Crapii de peste 15 kg sunt destul de frecvenți pe Siclău. Aici, Cătălin cu un comun de 16 kg

A urmat cel mai ciudat dril, în sensul că venea foarte greu, dar nu simțeam deloc peștele. Reușesc să aduc la mal un enorm pâlc de iarbă. Când l-am văzut, dezamăgit, îi rog pe Cătă să pună mâna pe fir și să-l elibereze de iarbă. Imediat ce acesta apucă să scoată firul din vegetație, undeva la doi metri în spate, văd că se ridică un pește, și nu era deloc mic.

ÎI strig lui Căta să lase firul, iar în secunda următoare crapul plecă luând fir de pe tambur. Reușim să îl scoatem, îl punem pe saltea și observăm că tocmai ne-am recuperat și montura pierdută dimineață. Chiar dacă locul unde a avut partenerul meu ruptura și cel pe care pescuiam eu sunt cam la 250 m distanță unul față de celălalt, acumulând foarte multă iarbă pe fir, montura se încurcase în jurul forfacului meu.

Îl punem pe cântar care, spre imensa noastră bucurie, indica 20,27 kg. Foarte fericiți că avem un crap “over 20” și că am deslușit misterul din jurul rupturii din prima parte a zilei, ne pozam cu peștele și-l eliberăm. Până la finele partidei, care la mine a durat 72 și la Cătă 96 de ore, am reușit să punem pe saltea 13 crapi, cu greutăți între 12,36 și 20,27 kg, printre care cinci trecuți de 16 kg.

Monturile folosite au fost construite cu leadcore gros, cam 1,5 metri lungime, de 45 lbs, cu montură cu plumb pierdut și forfacuri lungi, de 30-35 cm. Am pescuit amândoi cu fir textil cu cămașă foarte rigidă, cu cârligele de tip „wide gape”, numărul 4.

Forfacurile au fost de tipul KD RIG cu distanță între cârlig și firul de păr cam de 1-1,5 cm. Tot ansamblul a funcționat foarte bine. Am scapăt un singur pește, iar montura nu s-a încurcat nici măcar odată în lansare. Prezentările la cârlig au fost variate, dar preferatele peștilor au rămas constante snow man-ul de 20/16 sau un boilies de 24 mm ușurat cu plută.

Montura KD înarmată cu un snow man

Montura KD înarmată cu un snow man

Foarte încântat de această partidă, decid să revin după două săptămâni. De acestă dată speram că voi captura unul dintre crapii săriți de 25 kg care sălășluiesc în baltă. Din păcate de această dată am prins cea mai călduroasă săptămână din an, cu temperaturi ce depășeau 40 grade, iar peștele nu a mai răspuns cum ne-am fi dorit.

Luând aminte de la partida anterioară, când am nădit timp de mai multe zile peste 15 kg de boiliesuri pe un vad care ne-a adus o trăsătură abia în ultima noapte, decidem să aplicăm aceeași strategie. Știind zonele productive, am stat pe același loc. Spre dezamăgirea noastră de acestă dată peștele nu a colaborat cum am dorit, reușind să punem pe mal doar patru pești, cu greutăți între 12 și 15,8 kg.

Tudor și Cătălin cu superbul crap oglindă de 20,2 kg

Tudor și Cătălin cu superbul crap oglindă de 20,2 kg

Pescuitul după pește mare, chiar și într-o baltă mică, nu este deloc un pescuit ușor. Crapii corpolenți, fiind foarte precauți, sunt mult mai greu de păcălit, iar în acest caz nu duc nici lipsă de hrană. Trebuie muncit mult, urmărit și sondat apa și insistat în zonele de activitate sau în zone cu structuri. Monturile trebuie să fie atent realizate, să se așeze bine pe substrat, dar să fie și suficient de rezistente.

Sunt extrem de bucuros că avem în sfârșit o astfel de baltă în zonă, amenajată impecabil și cu pești de calibru! Un loc ideal pentru a-ți încărca bateriile și pentru a trage de dulapi!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *