Balta Darvari

Balta Dârvari este una din cele mai dificile piste de concurs de pescuit la crap din țară, cu recorduri de invidiat, nu de puține ori fiind agreată ca pistă de concurs în cadrul etapelor de Campionat Național de pescuit la crap.

Având un biotop deosebit și foarte multă hrană naturală, balta Dârvari este o „nucă greu de spart” pentru orice pescar de crap, indiferent de gradul de rutină al acestuia.

Balta Darvari, o pistă emblematica pentru pescarii de crap din Romania si nu numai

Balta Dârvari, o pistă emblematică pentru pescarii de crap din România și nu numai

Balta are multe locuri amenajate pentru pescuitul la crap, cteno sau chiar fitofag, iar accesul pe baltă este facil până la locurile de pescuit.

Mai mult, dacă aveți în plan partide de pescuit mai lungi, pe balta Dârvari găsiți, în regim de închiriere, numeroase cabane aflate pe malul lacului.

ZONA AGREATĂ PENTRU PESCUIT

Pe Dârvari se pescuiește doar pe malul cu șoseaua, malul opus fiind invadat de stuf, iar locurile fiind, în marea lor majoritate, inaccesibile.

Balta Dârvari are o suprafață de peste 100 hectare, iar de la pod, de la Tămădău, până la sediu (casa domnului Oană, administratorul lacului) lacul este înconjurat de stuf pe ambele maluri.

Pe malul cu șoseaua, perdeaua densă de stuf este întreruptă din loc în loc cu vaduri special amenajate pentru pescuit, dar și cu căsuțe pentru campat.

STRUCTURILE DÂRVARIULUI

Adâncimea apei este cuprinsa intre 1 și 10 m, lacul fiind dragat de la barajul Gostilele până la podul Tămădau. În urma procesului de dragare, pe mijlocul apei s-a creat un canal adânc, cu o lățime de 25m.

Harta baltii Darvari

Harta bălții Dârvari

Astfel, plecând de un mal spre celălalt, fundul apei „cade” în 4 metri, apoi în 8 – 9  și, în anumite zone, în 10 m. Lățimea lacului este cuprinsă între 80 și 200 m.

CRAPII DÂRVARIULUI

Populația piscicolă a bălții Dârvari este formată din crap (comun și oglindă), cu o medie între 5 și 10 kg, dar și cu exemplare ce depășesc 15 kg.

În cadrul etapelor de Campionat Național, dar și în diverse alte concursuri organizate aici, s-au prins și exemplare de peste 20 de kg. Cteno-ul (ten-ul) este și el bine reprezentat cu exemplare între 5 și 15 kg.

CUM AJUNGI LA BALTĂ

Balta este situată în Comuna Tămădau, satul Dârvari, Județul Călarași, iar pentru a ajunge la baltă trebuie să mergeți pe șoseaua București – Călărași și, în Comuna Tămădau, imediat după pod, după cherhana, se face stânga spre satul Drâvari.

Chiar la intrarea în satul Dâravari, pe stânga sensului de mers, apare o casă mare și verde.

Aparține domnului Victor Oană, proprietarul lacului, iar dânsul vă poate oferi informații suplimentare sau vă poate familiariza cu specificul bălții Dârvari.

REGULILE BĂLȚII

Spre diferență de majoritatea bălților care întrerup toamna sezonul de pescuit pentru recoltare, pe Dârvari se pescuiește tot timpul anului. Sistemul impus la crap este exclusiv Catch & Release și este permis pescuitul peste noapte.

Se pot folosi maxim 4 lansete, cu un singur cârlig la montură, iar crapul și cteno-ul se eliberează imediat. Tot ca regulă pe Dârvari, este obligativitatea de a nu pescui cu fir textil, excepție făcând maxim primi 8 metri (zona cu rol de înaintaș)

Pe Dârvari este interzis pescuitul la “bombă”, iar minciogul cu deschidere mare și plasă fină și salteaua de primire sunt, ca pe orice baltă de pescuit la crap în regim Catch & Release, obligatorii.

După ce a fost pus pe mal, crapul se eliberează cât mai rapid, excepție făcând situațiile în care doriți să-l fotografiați sau să-l cântăriți.

Referitor la modul de pescuit, pe Dârvari se poate pescui lansând monturile din mână, plantatul sau năditul vadului din barcă sau cu navomodel fiind, de asemenea, permise.

MOMELI PENTRU DÂRVARI

Momeala recomandată este categoric boiliesul cu mențiunea că, ocazional, se mai poate prinde și la porumb.

SFAT CRAP24
________ 

Dacă vă rulați singuri boiliesurile, vă recomandăm să nu vă zgârciți la lichide nutritive și/sau la calitatea mixului.

Dârvari-ul este recunoscut ca pistă dificilă, tocmai pentru hrana naturală abundentă și deosebit de bogată în proteină animală pe care apa o are și din care crapii se înfruptă nestingheriți tot timpul anului.
________

TAXE PE BALTA DÂRVARI

Tarifele percepute pentru partidele de pescuit și intervalul orar agreat pentru desfășurarea acestora în sezonul 2014 au fost următoarele:

Pescuit crap (catch and release) – 100 Lei / 24h

Închiriat Cabană – 50 Lei / 24h

Închiriat barcă pentru nădit și plantat – 50 Lei / 24h

Pe Dârvari partida de pescuit începe după ora 13.00 și se termină a doua zi, la ora 12.00.

Ai pescuit recent pe balta Dârvari? Adaugă un comentariu la finalul articolului cu detaliile partidei tale sau postează impresiile despre baltă în cadrul forumului CRAP24, în modulul Bălți de pescuit la crap

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i un like!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *