Avertizorii Wychwood Epic – Crap24 Review

Iată că a trecut ceva vreme de când prezentam avertizorii Wychwood Epic. Era vorba doar de un filmuleţ de prezentare lansat de producător pentru promovarea în mediu digital a produsului proaspăt lansat pe piaţă şi ceva ideii aşa, la o primă vedere.

Avertizori Wychwood Epic la Expo Aventuri 2012

Avertizori Wychwood Epic la Expo Aventuri 2012

Acum însă, cu ocazia târgului Expo Aventuri la pescuit şi vânătoare 2012 – ediţia de toamnă, am avut ocazia să-i vedem live. I-am văzut în vitrina celor de la Pescuit Shop (la dom’ Costin), magazin care deţine şi exclusivitatea pentru distribuţia produselor Wychwood în România.

La prima vedere, la fel cum probabil aţi văzut şi în filmuleţul de prezentare, sunt într-adevăr aratoşi. E clar, băietii de la design nu au tras chiulul. Ba mai mult, Epic-urile vin pe piața de profil, destul de aglomerată de producători precum Fox, Delkim, Nash, Prologic, ATT etc, cu ceva proprietăţi interesante.

În primul rând, spre diferenţă de majoritatea avertizorilor, staţia (reciverul) poate gestiona nu mai puţin de 6 avertizori. Dacă nu luăm în calcul Delkim-ul care, din câte ştim  poate susţine până la 24 de transmițători (RX Plus Pro – 4 TXI Plus-uri pe canal), noi nu avem știință de existența unui alt producător care sa ofere posibilitatea conectării a mai mult de 4 sau 5 (vezi sistemul ATTx) senzori la un singur reciver.

Chiar avem un prieten care, nefiind fan Delkim (gusturile nu se discuta) și pescuind cu 6 lansete, a ales să combine 2 seturi de MMXr folosind, evident, 2 staţii. Nu’s cam multe 6 lansete? Ba ba, şi noi suntem de aceiași părere, dar fiecare pescar are „socotelile lui”. Oricum ideea este că, odată ajuns la Expo, făcând cunoştinţă cu Epicurile, a decis să-şi deschidă un cont pe forumurile de profil pentru a-şi scoate la vânzare Fox-urile.

Că tot veni vorba de vânzare, preţul Epic-urilor nu este unul tocmai mic, pentru un set de 4+1 eticheta arătând nonşalant 2800 lei. Nu’s deloc ieftini, ba chiar, în puţinul timp pe care l-am petrecut în standul băieţilor, auzeam comentarii de genul „…păi la banii ăștia nu mai dorm, stau să-i păzesc. Unde-i şmecheria?”

Evident, în lipsa informaţiilor, nu aveau de unde să ştie că Epic-urile, la fel ca şi alţi avertizori lansaţi în ultima vreme, vin cu un sistem foarte ingenios de „protecţie împotriva furtului„.

Ce este iarăşi interesant şi unic spunem noi, este soluţia pe care cei de la Wychwood au găsit-o pentru plasarea bateriei. Pentru a nu afecta forma de tip „razor blade”, designerii au pus bateria imediat sub avertizor, într-un picior de susţinere al acestuia. Iniţial, când am văzut acea prelungire, am crezut că vin la pachet cu conectori rapizi. Dar nu, nu-i aşa.

Chiar dacă arată exact ca un astfel de conector este doar locaşul pentru inserarea bateriei. Un mare avantaj pe care-l oferă această pozitionare este faptul că avertizorul este practic capsulat, bateria fiind situată în afara acestuia. De aici, evident, o excelentă protecţie împotriva umezelii sau a scurgerilor accidentale ale bateriilor de proastă calitate.

Metoda ingenioasa pe care inginerii de la Wychwood au gasit-o pentru plasarea bateriei

Metoda ingenioasă pe care inginerii de la Wychwood au găsit-o pentru plasarea bateriei

Acum, că tot veni vorba de baterie, lucrurile încep să se complice un pic. De ce? Pentru că bateriile sunt unele atipice (½ AA de 3.6 volti), scumpe (noi le-am găsit undeva la 8-9$/buc.), nu sunt incluse în preţul avertizorilor şi trebuiesc achiziţionate separat. A, şi încă ceva, sunt de negăsit. Cei de la PS aveau baterii dar, evident, contra cost. Grăbiţi fiind, am omis să-i întrebăm preţul bateriilor dar le-am văzut listate la ei pe site, la 25 de lei. Deloc ieftine, mai ales că, dacă pescuieşti cu 4 lansete, ai nevoie de 5 baterii. Hmmm…

Tot la capitolul baterie, frăsuind site-urile de profil de afară, în speţă carpforum.co.uk, cel mai activ forum de crăpari din Marea Britanie, am găsit ceva păreri şi feedback deloc pozitive vis-a-vis de autonomia Epic-urilor, iar asta în ciuda sistemului de economisire a energiei automaă (Automatic power save function) pe care-l „trâmbițau” producătorii.

Acolo, în postul intitulat sugestiv „Well I decided to try the epics, epic mistake!!!!, părerile converg, în mare măsură, într-o direcție deloc optimistă. Se pare că, câţiva pescarii care şi-au  achiziționat deja un set de Epic-uri, au ceva probleme cu autonomia acestora. Şi când spun „probleme”, ei bine, dacă nu cumva exagerează, chiar sunt probleme!

Ca să va faceţi o idee, la doar 6 ore de la lansarea primei lasetele la apa, unul dintre avertizori anunţa că bateria este „pe sfârşite”. Probabil ca a avut zeci de prezentări, o să spuneţi. Ei bine nu, nu a avut niciuna. Ba mai mult, dacă aveţi impresia că a fost un accident nefericit nimerind un avertizor „neverificat” sau o baterie defectă, şi acestă presupunere este puţin probabilă pentru că, la scurtă vreme, a început să-l avertizeze un alt senzor.

Nu a trecut foarte mult timp şi, după ce a înlocuit bateriile senzorilor cu unele originale, trimise chiar de cei de la Wychwood, s-a produs minunea: prima alarmă, a cărei baterii o schimbase, indica „baterry low”. Pare greu de crezut, în condiţiile în care chiar şi un set din târgul chinezilor are o autonomie mai mare dar, se pare ca sunt ceva probleme. La finalul postului pescarul, făcând oarecum „haz de necaz”, se întreba: The question is will it last the night????

Nu ştim dacă au trecut noaptea cu bateriile de schimb şi da,  poate că vorbim de ceva cazuri izolate, dar dacă problemele sunt reale şi dacă apar şi alte păreri de acest gen, nu-i a bună pentru Epic-uri.

Tot la categoria neajunsuri, mai merită să amintim nivelul volumului relativ slab comparativ cu alte modele din piaţă, iar această afirmaţie vine în urma testului făcut de o publicaţie britanică de specialitate, test în care au intrat alţi 10 mari producători şi modele ale acestora. Tot la acest test s-a mai evidenţiat şi distanţa destul de mică la care reciverul poate recepţiona semnalul emis de Epici.

Volumul avertizorilor Wychwood Epic nu este unul foarte puternic comparativ cu alte modele din piata

Volumul avertizorilor Wychwood Epic nu este unul foarte puternic, asta comparativ cu alte modele din piaţă

Avertizoriii Wychwood Epic au fost al doilea set care a pierdut semnalul la testul distantei

Wychwood Epic a fost al doilea reciver care a pierdut semnalul la testul distanţei

Distanta la care semnaul emis de avertizorii Wychwood Epic s-a pierdut

Distanţa la care semnalul emis de avertizorii Wychwood Epic s-a pierdut

În fine, la o privire mai atentă am observat că, chiar daca iniţial Epic-urile aveau locaşuri pentru mufe de alimentare ale swingerelor sau hangerelor de tip illuminator, acestea au fost obturare și, evident, anulate. De ce? Poate din cauza energiei suplimentare pe care o presupunea o astfel de facilitate? Probabil.

Sau poate ca au renunţat la ele pentru că noile generaţii de indicatori vizuali tind să aibe propriul sistem de alimentare, iar asta făcea inutilă încă o mufă care facilita patrunderea umezelii.

Statie Avertizori Wychwood Epic

Staţie avertizori Wychwood Epic

Una peste alta, Epicurie ne-au plăcut, iar dintre celelalte facilități pe care le găsim la ei, amintim cele 6 culori LED interschimbabile (orice avertizor poate fi personalizat cu orice culoare dintre cele 6 disponibile), cele 6 variante de tonalitate, cele 5 niveluri de setare a volumului, sensibilitatea acestora care poate fi reglată de la 5mm la 15cm şi senzorul de lumină care, pe timp de noapte, declanșează automat cele doua lumini de veghe.

În pachet mai găsiţi un linear pentru ataşarea staţiei la mână şi borsetele de protecţie din neopren.

În privința stației, ne place că pe lângă modul audio de avertizare are şi funcţie de vibraţii şi ne mai surprinde în mod plăcut forma acesteia, cu acel aer de tip „minimal” pe care-l afişează.

A, să nu uităm, Epicii sunt incredibil de subţiri. De fapt, sunt cei mai subţiri avertizori din lume!

Ce urmează? Pai testul pe baltă 😉


Ţi-a plăcut articolul? Dă-i un like şi share!

2 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *