Asaltul crapilor de doua cifre

Ajuns la finalul unui drum poate prea lung pentru cât de nerăbdător eram să mă întâlnesc din nou cu lacul Harsany, la final de iunie îmi despachetam în grabă bagajul pe celebrele-i maluri. Eram împreună cu alți câțiva membrii ai echipei CPK, Ciprian Ene (Cipică), Flavius Olteanu (Fly) și Andrei Dumitrescu (Tizu’), partenerul meu din această partidă.

Curcubeul de pe Harsany anunța o partidă de pescuit memorabilă

Curcubeul de pe Harsany anunța o partidă de pescuit memorabilă

Urma să pescuim pe standul Steg, iar Cipică cu Fly pe standul numărul 3. Ținta era clară pentru toți: Over 20. Apăruse o variabilă, însă: o populare destul de recentă cu o cantitate semnificativă de crapi cu medie între 6 – 7 kg care ne încurcau puțin planurile. Balta are și o zonă delimitată pentru pescuitul staționar, unde este permis pescuitul cu reținere, iar noul lot de ciortani viza exact acest segment de pescari.

Montura, momeala și combinația de boiliesuri folosite de Bogdan la această partidă - Snowman format din CPK XXL și pop up Belachan

Montura, momeala și combinația de boiliesuri folosite de Bogdan la această partidă – Snowman format din CPK XXL și pop up Belachan

Ținând seama de asta, dar și pentru că mă interesau doar crapii mari ai lacului, venisem pregătit pentru nădit cu boiliesuri CPK XXL și Next, tari, de 24 mm. Pentru firul de păr aveam ceva XXL tari și critic echilibrate, cu dimensiuni cuprinse între 14 mm și 20 mm.

Diminețile soseau invariabil cu aburi pe oglinda apei și driluri duble. Aici Tizu' (stânga) și Bogdan cu doi crapi de două cifre

Diminețile soseau invariabil cu aburi pe oglinda apei și driluri duble. Aici Tizu’ (stânga) și Bogdan cu doi crapi de două cifre

După instalarea taberei, am ieșit pe apă să sondăm. Balta nu-i renumită pentru structurile sale, așa că am încercat să identific locuri cât de cât tari și suficient de „curate”. Din cauza stilului de pescuit care se practică aici și care presupune lansări la distanțe foarte mari, pecarii folosesc fire subțiri, de 0,18 mm – 0,25 mm , motiv pentru care substratul bălții este „țesut” pe alocuri cu fire și monturi rupte.

Bogdan o captură nocturnă - superbă oglindă de 19,6 kg

Bogdan o captură nocturnă – superbă oglindă de 19,6 kg

Ne-am poziționat balizele la peste 130 m și am făcut o primă nădire. Am lansat bețele și ne-am pus pe așteptat. La câteva ore distanță după lăsarea serii, Tizu’ are trei prezentări în mai puțin de o oră. Trei crapi cu greutăți cuprinse între 12 și 15 kg. Apoi, peste alte câteva ore, spre ora 4 dimineața un dublu run ne trezește din nou. Destul de somnoroși, ne începem rapid drilurile. Reușesc să aduc pe saltea un superb crap comun de 18 kg , care a poftit la un snowman format dintr-o bilă XXL critic echilibrată de 20 mm și un pop-up Belachan de 14 mm.

Crapii lacului Harsany sunt renumiți pentru frumusețea lor. Aici Bogdan cu un impecabil comun de 17,2 kg

Crapii lacului Harsany sunt renumiți pentru frumusețea lor. Aici Bogdan cu un impecabil comun de 17,2 kg

După câteva minute, Tizu se alătură și el la ședința foto cu un alt comun de 15 kg. Totul decurgea deja conform planului. Au urmat apoi câteva ore pline de run-uri puternice și dubleuri. La mine au mai intrat încă doi pești, o frumoasă oglindă de 19,6 kg și un comun de 17,2 kg. Între timp, Tizu’ a punctat și el cu alți cinci crapi cu greutăți cuprinse între 11 și 16 kg. După care, ca prin minune, următoarele ore s-au lăsat învăluite într-o liniște totală.

Bogdan cu încă o salontă care a împins acul cântarului aproape de 20 kg

Bogdan cu încă o salontă care a împins acul cântarului aproape de 20 kg

Apoi, după lăsarea nopții, un back drop anemic mă ridică din pat. Mă reped la lansetă, dar nimic. Întind ușor firul și aștept. Swinger-ul coboară din nou, moment în care înțep și încep drilul. După primele secunde, captura părea că vine spre mal. Slăbesc ușor frâna și recuperez puțin fir, moment în care peștele începe, în sfârșit, să-și facă simțită prezența. Continui drilul și, ajuns în apropierea pontonului, îi zăresc coada. Era clar un over 20! Îl trag în minciog și-l strig pe Tizu’. Nu reușeam nicicum să-l ridic din apă. Mă ajută să-l pun în saltea și apoi ne liniștim privirile contemplând la un superb dulăpior de Harsany.

Bogdan cu un impecabil crap comun trecut de 20 kg, adus pe salteaua de primire la finalul unui dril epuizant

Bogdan cu un impecabil crap comun trecut de 20 kg, adus pe salteaua de primire la finalul unui dril epuizant

La cântar, acul indicator sare de 20 kg și se oprește ferm la 23,6 kg! Et Voilà, noul meu record personal. A urmat un set de poze, după care eliberam peștele și ne întoarcem în căbănuța de pe ponton. Mai spre ziuă, ca în fiecare dimineață de altfel, un nou dril dublu ne scoate din confortul sacilor de dormit și ne trimite direct pe ponton. În timpul drilului, un al treilea băț o ia din loc. Asta ne lipsea, un triplu dril. Strigăm la colegii de pe standul alăturat să ne ajute și astfel reușim într-un final să aducem toți cei trei crapi pe saltea. Trei pești frumoși, cu greutăți cuprinse între 11 și 16,5 kg, o superbă oglindă prinsă de Tizu’. Ziua ce-a urmat a decurs întocmai cum a început, la final reușind undeva în jur la 10 prezentări. Spre seară, rupți de oboseală „tragem pe dreapta”.

Bogdan cu un superb crap oglindă care a cântărit fix 18,4 kg

Bogdan cu un superb crap oglindă care a cântărit fix 18,4 kg

În jurul orei 1, Tizu’ sare ca ars din pat. Run puternic, înțeapă și își începe drilul. A urmat un dril de peste o oră, cu un pește sălbatic rău de tot. Ca să nu riscăm nimic, am scos toate bețele din apă și-am eliberat zona pentru a-l aduce pe saltea. După o lungă oră de „alergătură”, crapul a capitulat în cele din urmă. L-am luat în minciog și îi zic lui Tizu’: „Ai merita să fie „trilap” după atâta zăpăceală” . Îl punem în salteaua de cântărire și repede cu el la cântar. Verdictul: 20,6 kg!  Frumos pește, dar bătăios din care afară.

Cipica (stânga) și Fly în încercarea de a duce la bun sfârșit un dril triplu

Cipică (stânga) și Fly în încercarea de a duce la bun sfârșit un dril triplu

Dimineața zilei de vineri avea să ne rezerve spectacolul partidei. Două dubleuri consecutive în mai puțin de jumătate de oră. Cei mai mari doi pești dintre cei patru fiind un comun de 17 kg pentru mine și o salontă de 15,5 pentru Tizu’. Din nou strigăm la colegi să ne ajute la poze, însă nimic. La fel ca și noi, se „luptau” cu o triplă. Șase pești la ședința foto: Cipică cu un dulăpior de 23,7 kg, eu cu comunul de 17 kg, Tizu’ cu salontă de 15,5 si Fly, la fel, cu o salontă de 15 kg. O dimineață de vis.

    Ședințele foto au recompensat eforturile. Aici, de la stânga spre dreapta, Fly, Cipică și Bogdan cu capturile unei serii furibunde de trăsături

Ședințele foto au recompensat eforturile. Aici, de la stânga spre dreapta, Fly, Cipică și Bogdan cu capturile unei serii furibunde de trăsături

O partidă extrem de reușită, cu 16 pești cu medie de 15,7, dintre are 9 pești săriți de 15 kg. Cei mai mari 5 crapi au împins acul cântarului la: 18, 18,4, 19,6, 19,6, respectiv 23,6 kg. Deci, CPK – pești, nu povești!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *