Abordarea baltilor fara structuri in pescuitul la crap

În pescuitul la crap, pentru a avea partide reușite, structurile și abordarea acestora sunt vitale. Crapii preferă astfel de zone, iar asta pentru că țin multă hrană și, poate cel mai important, le conferă siguranță.

Toamna, când majoritatea bălților sunt scăzute și structurile ies la iveală, este un moment oportun să faci o vizită lacurilor vizate și să-ți notezi eventualele zone cu potențial

Toamna, când majoritatea bălților sunt scăzute și structurile ies la iveală, este un moment oportun să faci o vizită lacurilor vizate și să-ți notezi eventualele zone cu potențial

La adăpostul unui copac scufundat, al unui prag sau al unui cocioc plin de ștepi situațiile care le pot pune viața în pericol sunt considerabil mai reduse decât pe apă liberă.

Sunt totuși lacuri sărace în structuri, unde identificarea celor existente poate fi o adevărată aventură ce ne poate costa ore întregi de muncă în detrimentul pescuitului efectiv. Ce e de făcut?

Ei bine, în general scenariu nu este atât de negru, iar dacă ai putea seca toată apa din lacul pe care pescuiești, vei găsi nenumărate locuri cu un potențial destul ridicat în a găzdui crapi. Într-adevăr, o problemă ar fi că, uneori, aceste locuri „fierbinți” sunt destul de dificil de identificat folosind doar markerul.

Dacă nu stăpânești atât de bine arta găsirii structurilor cu ajutorul markerului, te poți folosi, atunci când sunt prezente, de structurile vizibile pe care, în mare parte, le găsești pe majoritatea bălților.

De obicei, primăvara, chiar și vegetația proaspăt trezită la viață poate reprezenta o structură care nu trebuie neglijată.

Marginile perdelelor de stuf reprezintă un excelent loc de plecare atunci când balta nu prezintă alte structuri vizibile

Marginile perdelelor de stuf reprezintă un excelent loc de plecare atunci când balta nu prezintă alte structuri vizibile

Dacă este prezentă, iarba conferă un adăpost perfect pentru crapii prezenți aici. De asemenea, iarba reprezintă o cămară naturală extrem de bogată în hrană pentru pești și nu numai.

Ca zone vizate, ar trebui să cauți marginile zonelor în care vegetația abundă, acestea reprezentând un loc perfect pentru a-ți începe pescuitul.

Chiar și în lunile mai călduroase, atunci când vegetația începe să moară și să se depună pe substrat, aceste zone sunt în continuare vizitate de crapi.

O altă unealtă, de departe cea mai de preț pe care o ai la îndemână pe astfel de ape, sunt ochii. Trebuie să observi toate semnele de pe apă, acestea trădând de cele mai multe ori, prezența crapilor.

Bule de aer ieșite la suprafață, sărituri, vârtejuri, tulpini de stuf mișcate. Odată sesizate astfel de mișcări, o montură plasată în acea zonă poate avea rezultate excelente.

Ideal ar fi ca în cele mai multe situații ca montura să fie însoțită de o mână de nadă, prezentată într-un mic sac de PVA. Chiar poți merge mai departe și poți nădi câteva boiliesuri în zonă.

Pe unele ape sunetul emis de nadă la impactul cu suprafața apei poate reprezenta o chemare la masă chiar și pentru cei mai sfioși și precauți crapi.

Identifică și exploatează orice zonă care prezintă un minim potențial

Identifică și exploatează orice zonă care prezintă un minim potențial

O abordare mai precaută și destul de sigură pe lacuri aparent lipsite de structuri este de să fi în permanență în căutarea semnelor crapilor și a modului acestora de a se hrăni. Pentru început, pescuiește cu două lansete cu monturi diferite.

Pe una pune o momeală de fund, iar pe cealaltă pune, de exemplu, un o momeală critic echilibrată sau un pop-up ancorat de substrat. Pescuind astfel, nu aglomerezi vadul cu prea multe fire, iar cu monturile și momelile diferite poți determina felul în care peștii se hrăneasc.

Nu nădi cu foarte multe boiliesuri și nici foarte grupat. Împrăștie boiliesurile pe o zonă ceva mai mare decât cea acoperită de lansete.

În acest fel, crapii nu găsesc toată nada într-un singur loc și, stimulați fiind în a căuta următorul boilies, vor ajunge într-un final la momeala de la cârligele tale. E ca și cum ai activa crapii în modul „caută și mănâncă”.

Este o abordare care dă randament de foarte multe ori, iar dacă nici în acest fel nu reușești să ai prezentări, mergi pe următorul vad care, în urma unei atente observări a apei, poate avea potențial.

Odată identificate zonele productive, rezultatele nu vor întârzia să-și facă prezența la masă

Odată identificate zonele productive, rezultatele nu vor întârzia să-și facă prezența la masă

Aparent e mult de muncă, dar ăsta-i pescuitul la crap: capturile sunt, de cel mai multe ori, direct proporționale cu efortul depus.

Partea și mai frumoasă a acestui tip de abordare este că, în timp, vei reuși să identifici vadurile productive și zonele pe care ar trebui să le eviți.

Ți-a plăcut articolul? Dă-i un like și adaugă un comentariu mai jos.

Ne-ar plăcea să știm și părerea ta.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *