5 seminte bune de boiliesuri

Ai văzut că unele mixuri de boilies au înglobate semințe întregi în compoziție, dar nu știi care sunt, ce conțin și ce rol au fiecare în parte? Sau poate te gândești să-ți faci propriul mix, iar la început de sezon o textură cât mai grosieră și, deci, mai aerată, este foarte recomandată. Pe de altă parte, cu cât ai mai multe elemente grosiere, cu atât mai greu sunt de rulat mixurile, iar pentru mesele de rulat procesul poate deveni un adevărat coșmar. Iată câteva răspunsuri specifice, care-ți pot lumina calea dacă ești la început de drum în rulatul boiliesurilor și nu numai.

Amestecul de semințe de mici dimensiuni este ideal pentru modificarea texturii boiliesurilor solubile

Amestecul de semințe de mici dimensiuni este ideal pentru modificarea texturii boiliesurilor solubile

Semințe de boilies

Lista semințelor care pot fi introduse în mixuri este extrem de lungă și, dealtfel, nu cred că există vreo astfel de listă completă. Semințele pot fi introduse în mixuri atât întregi, cât şi măcinate. Introduse întregi sau măcinate la o granulație mare au un rol important în dizolvarea boiliesurilor solubile. Dacă folosim semințele măcinate fin (sub forma unor făinuri) îmbogățim mixul cu uleiurile, vitaminele şi mineralele conținute de respectivele semințe. Am să trec în revistă câteva dintre cele mai folosite astfel de ingrediente (și cel mai ușor de procurat, în același timp).

Orzul, crud sau prăjit este un ingredient ce aduce un plus oricărei nade. Aceste semințe conțin vitaminele A, B şi C, maltină, săruri de calciu, de fier, de fosfor, de magneziu şi de potasiu, având un rol important în asigurarea necesarului de vitamine şi minerale pentru organism. Încolțit, uscat şi prăjit orzul se transformă în malţ, fiind folosit în obținerea unui lichid foarte apreciat de către pescari: berea!

Impreună cu semințele de mici dimensiuni, cum ar fi porumbul dulce și canepa, boiliesurile solubile dau rezultate bune primăvara, pe apă rece

Împreună cu semințele de mici dimensiuni, cum ar fi porumbul dulce și cânepa, boiliesurile solubile dau rezultate bune primăvara, pe apă rece

Ovăzul, ca și orzul, poate fi folosit crud sau prăjit. Este o sămânță bună în amestecuri și are aproape același conținut ca şi grâul, dar mai multe grăsimi nesaturate. Conține întregul complex B, iar dintre numeroasele efecte asupra organismului, cel care ne interesează în pescuitul crapului este cel laxativ.

Meiul (în cele trei variante ale sale: alb, galben și roșu) este o sămânță dintre cele mai folosite în mixuri, atât datorită dimensiunilor mici, care permit o bună omogenizare a pastei pentru boilies, cât şi datorită gustului şi conținutului ridicat de aminoacizi, vitamine şi carbohidrați.

Înglobate în mix, semințele mici modifică textura boiliesurilor

Înglobate în mix, semințele mici modifică textura boiliesurilor

Semințele de in sunt pline de ulei atrăgător şi acizi graşi. Aceste mici semințe sunt de două culori, maro şi auriu şi au proprietăţi asemănătoare. Împreună sunt pe lista de vârf a semințelor bogate în acizi grași Omega-3. O altă proprietate apreciată este conținutul mare de fibră, care poate ajuta la obținerea unui efect laxativ.

SFAT CRAP24

Dacă vrei să adăugi semințe unui mix gata făcut, nu depăși 5% din cantitatea totală a acestuia. De exemplu, la un kilogram de mix, poți adăuga maxim 50 g de semințe de mici dimensiuni, sau măcinate grosier.

Niște seminţe ceva mai exotice sunt cele de Niger. Ca şi meiul, sunt uşor de înglobat în boiliesuri, datorită dimensiunulor reduse. Seminţele de Niger  au un conţinut ridicat de uleiuri, aproximativ 40 % şi de fibre, aproximativ 15 %, ceea ce le conferă calităţi în stimularea digestivă.

Cristi Rudeanu cu un superb crap comun pescuit la boiliesuri bogate în semințe

Cristi Rudeanu cu un superb crap comun pescuit la boiliesuri bogate în semințe

Cu siguranţă că mai sunt multe alte semințe ce pot fi folosite în producerea boiliesurilor. Sfatul nostru este să nu te ferești să experimentezi, pentru că rezultatele pot întrece oricând așteptările.

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE![kkstarratings]

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *