3 sfaturi la crap pe vreme rece

Ar trebui schimbată abordarea pescuitului la crap, odată cu răcirea vremii? Oare ce anume e diferit, cum trebuie să mă adaptez, cu ce monturi să pescuiesc și mai ales cu ce nadă și momeală să nădesc? Vă sunt cunoscute aceste semnele de întrebare? Ei bine, într-adevăr, odată cu venirea frigului, abordarea unei partide de pescuit trebuie să sufere şi ea modificări majore.

Cele mai bune momeli de apă rece sunt pop-up-urile, cu precădere cele țipător colorate și fluorescente (foto Luis Rasmussen)

Cele mai bune momeli de apă rece sunt pop-up-urile, cu precădere cele țipător colorate și fluorescente (foto Luis Rasmussen)

Pregăteste-ți din timp echipamentul și partida de pescuit

În primul rând, trebuie să ții cont de faptul că acum, din cauza frigului și a faptului că ziua e foarte scurtă, strategia trebuie să fie similară celei pentru partide scurte. Echipament și nadă pregătite din vreme și gata de atac, nu foarte multe bagaje, monturi gata făcute și lecția bine învățată despre locul în care urmează să pescuiești.

Dacă e o baltă pe care pescuiești de obicei și ești sigur că nu găsești locul ocupat, ar fi ideal să poți merge cu 1-2 zile înainte și să faci o scurtă și deloc consistentă nădire. Din punctul meu de vedere, în afară de localizarea peștelui în zonele sale de confort, cele mai importante aspecte sunt monturile și momelile folosite pe vreme rece.

Deși peletele și boliesurile bogate în uleiuri sunt foarte eficiente în perioada caldă a anului, iarna nu sunt cele mai potrivite alegeri

Deși peletele și boliesurile bogate în uleiuri sunt foarte eficiente în perioada caldă a anului, iarna nu sunt cele mai potrivite alegeri

Monturi de apă rece

Ca și primăvara devreme, trebuie să reduci dimensiunile elementelor care constituie montura, de la diametrul și rigiditatea firului cu care legi cârligele și până la cârligul în sine. Metabolismul scăzut al crapilor în timpul iernii face ca aceștia să nu se hrănească prea frenetic, așa că trebuie să le punem sub nas monturi fine și momeli atrăgătoare.

Momeli de iarnă

Că veni vorba despre ele, cele mai bune momeli de apă rece sunt, din punctul meu de vedere, pop up-urile, cu precădere cele țipător colorate și fluorescente, dar și boiliesuri scufundătoare sau critic echilibrate, de diametre mici. Ca și arome, aș începe mereu cu cele de fructe, ananasul, banana și fructele de pădure fiind printre preferate.

Momeli excelente pe apă rece - Pop-up-uri de mare atracție

Momeli excelente pe apă rece – Pop up-uri de mare atracție

Evită momelile și nadele prea uleioase, fiindcă acestea nu lucrează foarte bine pe apă rece, din cauza faptului că uleiul coagulează la temperaturi scăzute și împiedică dispersia aromelor în apă. Orice momeală foarte dulce și viu colorată va fi destul de atractivă, dacă punem montura într-o zonă cu pește, așa că șansele să prindem sunt destul de mari.

Catalin cu un impecabil crap comun înțepat la o nadă cu aroma dulce, fructată

Cătălin cu un impecabil crap comun înțepat la o nadă cu aroma dulce, fructată

Chiar dacă s-a răcit considerabil, atâta vreme cât bălțile nu sunt înghețate se poate prinde crap, așa că cei pătimași mai pot lua drumul bălții. Nu uita de echipamentul călduros și de termosul cu ceai sau cafea fierbinte, ar fi păcat să transformi o partidă de pescuit într-un chin pe care-l dorești sfârșit cât mai repede. Fir întins!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE![kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *