3 greseli frecvente la boiliesuri crapate

Ești la început de drum în bucătăria nadelor și încă experimentezi cu mixurile și cocile de boilies? Ți s-a întâmplat ca pasta să îți iasă la consistența dorită, bilele să se ruleze bine, timpul de fierbere perfect cronometrat, dar după uscare ți s-au crăpat boiliesurile? Iată câteva sfaturi care-ți pot corecta această problemă și care te pot duce mai aproape la mult râvnita captură păcălită la nadele concepute și rulate de tine.

Crăparea boiliesurilor poate avea multiple cauze

Crăparea boiliesurilor poate avea multiple cauze

Crăparea boiliesurilor este un fenomen întâlnit destul de des, cu care și eu m-am confruntat de câteva ori. Cu ceva timp în urmă ofeream și servicii de rulare astfel încât am avut ocazia să lucrez cu diverse tipuri de mixuri și lichide. Cum fiecare pescar are propriile preferințe și teorii, am avut de-a face cu o mulțime de rețete și de moduri de manufacturare a nadelor adresate crapului. În acea perioadă s-a întâmplat ca unele boiliesuri, aparent impecabile, să crape la uscare.

Prea mult amidon

Cauzele care provoacă crăparea boiliesurilor în timpul uscării acestora sunt multiple. Mai bine spus este un cumul de factori. În primul rand asta se întâmplă când există un supradozaj al amidonului sau al făinurilor bogate în amidon, dar cu un conținut redus de grăsimi.

Așadar, este bine ca atunci când concepi un mix să ai în vedere un echilibru între făinurile (sau ingredientele) de origine cerealieră care sunt bogate în amidon și cele de origine animală care sunt bogate în grăsimi. Aportul de grăsimi este foarte important în mix pentru că duce la emulsificarea pastei și conferă acesteia elasticitate, împiedicând în același timp deshidratarea excesivă a boiliesurilor în timpul uscării.

Boiliesuri pregătite pentru procesul de fierbere

Boiliesuri pregătite pentru procesul de fierbere

Dacă dorești în mod expres un mix din categoria birdfood, ceea ce exclude făinurile de origine animală, este necesar să suplinești lipsa acestora din mix prin introducerea în partea lichidă a suficient ulei pentru a obține o consistență optimă a pastei.

Timpii de fierbere

O altă cauză este fierberea insuficientă a boiliesurilor. Deși timpul de fierbere poate părea bun, este posibil să nu fie suficient de mare pentru ca amidonul din compoziție să se gelifieze. De aceea, odată cu uscarea boiliesurilor, în interiorul acestora apare fenomenul de clivaj (alunecarea straturilor) ceea ce provoacă crăparea.

Boiliesurile gata făcute sunt o alternativă excelentă la cele făcute acasă

Boiliesurile gata făcute sunt o alternativă excelentă la cele făcute acasă

Pentru a determina timpul necesar trebuie să verifici (prin încercări succesive) ca boiliesurile să nu rămână crude la interior, ținând cont și de diametrul acestora (în mod evident cu cât diametrul este mai mare și timpul de fierbere trebuie mărit).

Uscarea boiliesurilor

În fine, o a treia cauză este uscarea forțată. Prin expunerea boiliesurilor la jet de aer cald sau direct la soare pot apărea crăpături pe suprafața acestora. Cam asta ar fi și nu uita că experiența proprie este cel mai bun profesor, așadar îți doresc spor la treabă și cât mai mult timp de mers la pescuit!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *